Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tusk teljes elszántságot kért a nyugati közösségtől Ukrajna támogatása mellett


Donald Tusk újonnan megválasztott lengyel miniszterelnök ismerteti kormánya programját, és bizalmi szavazást kér a parlamentben Varsóban 2023. december 12-én
Donald Tusk újonnan megválasztott lengyel miniszterelnök ismerteti kormánya programját, és bizalmi szavazást kér a parlamentben Varsóban 2023. december 12-én

Lengyelország új miniszterelnöke, Donald Tusk keddi beiktatási beszédében azt ígérte, hogy kormánya megbízható szövetségese lesz az Egyesült Államoknak és a NATO-nak, és azon fog dolgozni, hogy mozgósítsa a nyugati világot Ukrajna további megsegítésére.

A parlamentben tartott beszédében Tusk összefogásra szólította fel az ország megosztott politikai szereplőit, mondván, hogy a széthúzás nem engedhető meg egy olyan időszakban, amikor Oroszország agresszív háborút folytat a szomszédos Ukrajnában, ami sokak szerint Moszkva győzelme esetén továbbterjedhet.

„Lengyelország, az új kormány és mindannyiunk feladata, hogy hangosan és határozottan követeljük az egész nyugati közösségtől a teljes elszántságot Ukrajna támogatása mellett ebben a háborúban – fogalmazott Tusk a Szejmben tartott beszédében, amelyen részt vett Ukrajna nagykövete és a korábbi lengyel elnökök, köztük az antikommunista szabadságharcos Lech Wałęsa. – Ezt fogom tenni az első naptól kezdve” – tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Tuskot hétfőn választotta meg a lengyel parlament, és számos kihívás vár rá: helyre kell állítania a demokratikus normákat Lengyelországban, el kell érnie az előző kormány demokratikus visszalépései miatt befagyasztott uniós támogatások felszabadítását, és szembe kell néznie a háború következményeivel, amely éppen Lengyelország és az EU keleti határán zajlik.

Mint mondta, fáj neki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek folyamatosan arról kell győzködnie a világ vezetőit, hogy továbbra is támogatni kell Kijev küzdelmét Oroszország ellen. Ukrajna gondjai a tél beálltával egyre mélyülnek, és a szövetségesek egyre inkább belefáradnak az ország finanszírozásába.

„A szemébe mondják Zelenszkijnek, hogy elfogyott az erejük, kimerültek” – mondta Tusk.

Ehhez kapcsolódóan: Nagyon beleáll a Fidesz az ukrán vétóba, Orbán személyesen viheti be az utolsó ütést

A centrista Tusk 2007 és 2014 között volt lengyel miniszterelnök, csaknem egy évtized után tér vissza a kormány élére egy széles szövetség támogatásával.

Csaknem két hónappal az október 15-i választások után veszi át a hatalmat, amelyet külön listán induló pártok koalíciója nyert meg, akik azt ígérték, hogy Tusk vezetése alatt együttműködnek a Jog és Igazságosság elmúlt nyolcéves uralma alatt aláásott demokratikus normák helyreállítása és a szövetségesi kapcsolatok javítása érdekében.

Tusk bemutatta új minisztereit is, akik szerdán teszik le esküjüket.

A több mint kétórás beszédben Tusk hangsúlyozta, hogy a NATO keleti szárnyán fekvő országa tiszteletben tartja nyugati szövetségesként vállalt kötelezettségeit.

„Lengyelország kulcsfontosságú, erős, szuverén láncszem a NATO-ban, és az is marad. Lengyelország az Egyesült Államok hűséges, megbízható szövetségese lesz” – fogalmazott.

Szerinte Lengyelország erősebb lesz azzal, ha konstruktív vezető szerepet tölt be az EU-ban – szemben az előző kormány érvelésével, miszerint a 27 országot tömörítő unió veszélyezteti Lengyelország nemzeti szuverenitását.

„Nemcsak attól leszünk erősebbek és szuverénebbek, ha Lengyelország erősebb, hanem akkor is, ha az egész európai közösség erősebb” – mondta Tusk.

Tusk, aki 2014–2019 között az Európai Tanács elnöke volt, erős kapcsolatokkal rendelkezik Brüsszelben, és várhatóan javítani fogja Varsó helyzetét az unió fővárosában. Várhatóan a héten Brüsszelbe utazik egy EU-csúcstalálkozóra, ami első külföldi útja lesz új miniszterelnökként.

Belpolitikai kérdésekben Tusk azt ígérte, hogy folytatja a korábban kormányzó Jog és Igazságosság által bevezetett szociális politikát, beleértve a gyermekes családoknak nyújtott, népszerű pénzbeli támogatásokat, megfontolt lesz a gazdaságpolitika, helyreállítja a jogállamiságot, valamint megvédi a nők és az LMBTQ-közösség jogait.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG