Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüzérségi támadások Herszonban, folytatódó harcok Bahmutnál


Ukrán katonák Bahmutnál 2023. május 23-án
Ukrán katonák Bahmutnál 2023. május 23-án

Két civil meghalt, három másik pedig megsebesült az orosz hadsereg ágyúzásában a Herszoni területen, miközben továbbra is zajlanak az összecsapások a már mintegy tíz hónapja ostromlott Bahmutnál.

„Oroszország civilek lakta területek lakónegyedeit és az infrastruktúrát vette célba Beriszlav körzetben” – közölte a Herszoni terület kormányzója Telegramon.

Olekszandr Prokugyin arról számolt be, hogy hatvannégy lövedék becsapódását észlelték a térségben, a megszállók nehéztüzérséggel, Grad rakétákkal, drónokkal és harckocsikkal is támadtak.

Az oroszok a Dnyeper folyó túlpartjáról gyakorlatilag napi szinten lövik azt a területet, amelyet az ukrán fegyveres erők tavaly ősszel visszafoglaltak a régióban.

Ukrajna keleti részén továbbra is dúlnak a harcok Bahmutnál, a védelmi erők az elmúlt 24 órában közel harminc orosz előretörési kísérletet vertek vissza – jelentette a kijevi vezérkar.

Az inváziós erők még mindig a donyecki Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalra fókuszálnak offenzívájuk során, de egyebek mellett a körzettől északra fekvő Limant és a harkivi Kupjanszkot is támadták.

Oroszország és Ukrajna is harctéri sikerekről számolt be az utóbbi napokban Bahmutból. Moszkva arról tájékoztatott, hogy tíz hónapnyi ostrom után sikerült elfoglalni a mára porig rombolt és teljesen kiürült várost, Kijev pedig azt tudatta, hogy kiszorították az ellenséget a környékről több ponton, és dolgoznak az oroszok bekerítésén.

Ehhez kapcsolódóan: Egymásnak ellentmondó jelentések a kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalásáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden látogatást tett a donyecki fronton Vuhledar mellett, ahol több katonának is kitüntetést adott át.

Eközben a jelek szerint véget értek az összecsapások az oroszországi Belgorod régióban, ahova hétfőn állítólag fegyveresek nyomultak be a szomszédos Ukrajnából.

Az ukrán kormány tagadja, hogy bármi köze lenne az incidenshez. Hangsúlyozták, hogy a történtekért a háborúellenes orosz emigránsokból álló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabad Oroszország Légió a felelős, amit a két szervezet megerősített.

Az orosz védelmi minisztérium előző nap bejelentette, hogy bekerítették a szabotőrcsoportot, légi- és tüzérségi csapásokkal visszanyomták őket a határ másik oldalára, közben pedig sokukat megölték.

Független forrásból nem lehet megerősíteni, hogy pontosan mi zajlott le a körzetben.

Ehhez kapcsolódóan: Összecsapások a határ orosz oldalán

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz katonai magáncég vezetője arra figyelmeztetett, hogy forradalom törhet ki Oroszországban, amennyiben az elit nem kezdi végre komolyan venni a háborút.

Aláhúzta, hogy az orosz elit tagjai gondosan óvni próbálják gyermekeiket attól, hogy részt vegyenek a harcokban, miközben a hétköznapi emberek fiai közül sokan koporsóban térnek haza, ami végső soron elemi felháborodáshoz és az 1917-es forradalomhoz hasonló eseményekhez vezethet.

A Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló üzletember kiemelte, hogy a készülő ukrán ellenoffenzíva során megpróbálhatják bekeríteni Bahmutot és megtámadni a még 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet.

„Ez a forgatókönyv nem lenne jó Oroszországnak, fáradságos háborúra kell felkészülnünk. Statáriumot kell bevezetnünk” – mondta.

A rablás és csalás miatt korábban tizenkét év börtönbüntetésre ítélt oligarcha leszögezte, hogy politikai kilátásait a haza szeretete és az elnök szolgálata határozza meg, illetve baromságnak nevezte, hogy a sajtó gyakran Putyin séfjeként hivatkozik rá, hiszen nem is tud főzni, véleménye szerint a Putyin hentese elnevezés találóbb lenne.

XS
SM
MD
LG