Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ugat a kutya, de nem harap? Mintha nem fékeznék a belarusz exportot az EU-szankciók


A konténerterminál általános képe a litvániai Klaipeda kikötőjében 2021. május 13 -én. Innen megy tovább a szankciók által sújtott Belaruszban előállított kálisó Európába
A konténerterminál általános képe a litvániai Klaipeda kikötőjében 2021. május 13 -én. Innen megy tovább a szankciók által sújtott Belaruszban előállított kálisó Európába

Friss adatok szerint annak ellenére nőtt az EU és Belarusz közötti kereskedelem, hogy a blokk az Egyesült Államokhoz és más nyugati országokhoz hasonlóan több szankciót is kivetett Aljakszandr Lukasenka rezsimjére.

Bár Litvánia Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb kritikusa, a kis balti állam továbbra is bevételhez jut a Belarusszal folytatott kereskedelemből – és nem csak ő. Más uniós országok és vállalatok is üzletelnek Minszkkel a többrétegű nyugati szankciók ellenére.

A litván vállalatok továbbra is szállítanak belarusz káliumterméket – a műtrágya kulcsfontosságú összetevőjét – a litván vasúthálózaton és Klaipeda kikötőjén keresztül az EU és más országok piacaira. Mindez annak ellenére történik, hogy a belarusz állami káliumóriás, a Belaruskali ellen is szankciókat vezettek be. A Lukasenka-rezsimmel folytatott kereskedelem folytatása botrányt kavart Litvániában ahol emiatt még a kormány lemondását is követelték.

Litvánia nincs egyedül. A friss adatok szerint az EU és Belarusz közötti kereskedelem 2021-ben majdnem megduplázódott, ami egyesekben felveti a kérdést, hogy a nyugati szankciók elég erősek-e. A száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint Lukasenka kiskapukat használ a szankciók kijátszására.

Annak ellenére, hogy Cihanouszkaja és más belarusz demokráciapártiak szigorúbb uniós szankciókat követelnek, úgy tűnik, erre nem sok igény mutatkozik. Egy európai agráróriás, a Yara továbbra is vásárol káliumot a belarusz állami óriáscégtől, bár technikailag egy olyan leányvállalaton keresztül, amely nem áll szankciók alatt.

„Nem hiszem, hogy erősebb gazdasági szankciókat fogunk látni, hacsak Lukasenka nem lép át bizonyos határokat” – mondta Pavel Szlunkin, a brüsszeli székhelyű Európai Külkapcsolati Tanács politikai elemzője a Szabad Európának adott telefoninterjúban.

„Most azt látjuk, hogy olyan országok, mint Olaszország, Magyarország, Ausztria és Belgium ellenzik a szigorúbb gazdasági szankciókat, mert az ártana nekik.”

Szalihorszk – itt gyártják a fő belarusz exportcikk, a kálisó egy részét
Szalihorszk – itt gyártják a fő belarusz exportcikk, a kálisó egy részét

Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka profitált az egekbe szökő nyersanyagárakból, ami azt jelenti, hogy Belarusz a Covid–19-korszakban felhalmozott kereslet közepette sokkal magasabb áron adja el fő exportcikkeit, a kőolaj- és kálisótermékeket, valamint a fát és a fémeket.

„Lukasenka szerencsés volt abban az értelemben, hogy Belarusz olyan árukat tud eladni, amelyeket az elmúlt években nem tudott, méghozzá sokkal magasabb áron” – mondta Szlunkin.

A belarusz vezető tavaly komoly pénzügyi injekciót is kapott, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egymilliárd dollárt juttatott kormányának új finanszírozásként a Covid–19-járvány leküzdésére. Ironikus módon Lukasenka tömegpszichózisnak minősítette a pandémiát, és nem volt hajlandó lezárásokat bevezetni.

A 67 éves Lukasenka öt alkalommal szembesült nyugati büntetőintézkedésekkel azóta, hogy a 2020 augusztusi manipulált elnökválasztás meghosszabbította több évtizedes uralmát. Mindez példátlan tiltakozáshullámot váltott ki, amelyet a belarusz erős ember brutálisan elfojtott.

Hogyan használja fel Lukasenka a migránsokat az EU ellen? Olekszij Kusztovszkij ukrajnai karikaturista rajza
Hogyan használja fel Lukasenka a migránsokat az EU ellen? Olekszij Kusztovszkij ukrajnai karikaturista rajza

Ellenfelei közül több ezret lecsuktak és többeket megöltek. Ellenzéki vezetőket börtönöztek be vagy kényszerítettek menekülésre. Köztük volt Cihanouszkaja, aki néhány nappal a támogatói szerint általa megnyert elnökválasztás után Litvániába távozott. Mindeközben a nem kormányzati szervezeteket nyomás alá helyezték, bezárták, a független médiát pedig elhallgattatták.

Mit mondanak a számok? A baltiak jobban üzletelnek Lukasenkával, mint korábban

2021 első három negyedévében az EU 96,1 százalékkal többet importált Belaruszból, mint 2020 azonos időszakában – derül ki a Belstat, a hivatalos belarusz statisztikai hivatal adataiból.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem rendelkezik teljes körű összehasonlítható adatokkal. De ami van, az azt mutatja, hogy a Belaruszból a 27 uniós tagállamba irányuló import 2021 januárja és augusztusa között 58 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest – írja a Bloomberg.

A kétoldalú forgalom megugrása különösen a három balti állam esetében szembetűnő.

Lettország 2021 első tíz hónapjában közel 407 millió euró értékben importált árut Belaruszból, kétharmaddal többet, mint 2020-ban.

Az import több mint felét a fa és az abból készült termékek tették ki – derül ki a lett Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Észtország ugyanebben az időszakban 522 millió euró értékben importált árut Belaruszból, ami kétszerese a 2020-as év azonos időszakának.

A 2021-es litván import pedig elérte egymilliárd eurót, ami ötvenszázalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

Szvjatlana Cihanouszkaja szerint az EU szankciói nem elég kemények, Lukasenka és rezsimje pedig tudja, hogyan kell kijátszani őket
Szvjatlana Cihanouszkaja szerint az EU szankciói nem elég kemények, Lukasenka és rezsimje pedig tudja, hogyan kell kijátszani őket

A Belarusz és a balti államok közötti erőteljes kereskedelem annak fényében szembetűnő, hogy közülük kettő, Litvánia és Lettország azzal vádolja Lukasenkát, hogy – Irakból, Afganisztánból és máshonnan Minszkbe reptetve – emberek ezreit terelte a közös határra, ezzel migránsválságot szított. Ez nemcsak a baltiakat és Lengyelországot, de az EU-t is feldühítette.

Lukasenka megesküdött, hogy „migránsokkal és kábítószerekkel” árasztja el az EU-t, miután az unió 2021 júniusában elfogadta az ellene és kulcsfontosságú üzleti szereplői elleni negyedik és vitathatatlanul legszigorúbb szankciós csomagot. (Azután, hogy harci géppel kényszerített minszki leszállásra egy áthaladó Ryanair-járatot, fedélzetén rendszere egyik fő bírálójával, akit azonnal elvittek a gépről, és őrizetbe vettek.)

Litvánia állami gépeltérítésnek nevezte az esetet, Brüsszel pedig gyorsan intézkedett, hogy lezárja az uniós légteret a belarusz állami légitársaság, a Belavia előtt. Egy hónappal később az EU és az Egyesült Államok, majd Kanada és Nagy-Britannia is összehangolt szankciókat vezetett be Belarusz ellen.

Volt azonban olyan közgazdász, aki megkérdőjelezte, hogy valóban nőtt-e a balti országok és Belarusz közötti kereskedelem, és úgy vélte: a magasabb számokat a nyersanyagárak emelkedésének kell tulajdonítani.

„Tudjuk, hogy általában mit importálnak Belaruszból; ezek főként olyan áruk, amelyek ára 2021-ben nagyon-nagyon gyorsan emelkedett. Ezek a fa, a műtrágya és az üzemanyagok. Még ha a fizikai mennyiséget tekintve az import nem is változott, pénzben kifejezve valóban sokkal magasabb az előző évinél”mondta Peteris Strautiņs, a Luminor Latvija bank közgazdásza a lett közszolgálati rádiónak január 5-én adott kommentárjában.

Túl sok a kiskapu

Cihanouszkaja és Lukasenka más bírálói szerint a nyugati szankciók eddig nem mentek elég messzire.

„Túl sok kiskaput hagytak. Lukasenka és gengszterei kihasználják ezeket a kiskapukat, visszaélnek a nemzetközi törvényekkel, és tudják, hogyan lehet kijátszani a szankciókat” – mondta Cihanouszkaja az Euractivnak adott 2021 decemberi interjújában.

Például a Belaruszból származó kálisó – az ország fő devizaforrása – uniós importjára vonatkozó korlátozásokat úgy alakították ki, hogy a hatvanszázalékos káliumtartalmú kálisó mentesüljön a tilalom alól – ezt a terméket állítják elő elsősorban az országban.

„A kálisóra vonatkozó szankciók a belarusz kálisóexportnak csak mintegy húsz százalékára korlátozódnak. Sok uniós ország, például Belgium még ezeket a szankciókat is szeretné feloldani” – magyarázta Katerina Bornukova, a Belarusz Gazdasági Kutató és Ismeretterjesztő Központ munkatársa, aki jelenleg Kijevben él.

„Azok az uniós országok, amelyek belarusz kálisót importálnak (bár a világpiaci mennyiségekhez képest, ahol Belarusz a legnagyobb szereplők közé tartozik, kis mennyiségben), nem hajlandók még minimális veszteséget sem látni, mivel kénytelenek lennének drágább beszállítóktól vásárolni” – írta Borunkova a Szabad Európának küldött e-mailben.

Lukasenka kemény bírálója, Litvánia komoly bevételhez jut a Belarusszal folytatott kereskedelemből, különösen az Egyesült Államok által 2021 augusztusában szankciókkal sújtott Belaruskali kálisójának szállításából. A kálisó értékesítésének tilalma 2021. december 8-án lépett hatályba, egy négy hónapos „csendesítési” időszak után, de továbbra is szállítanak kálisót Litvánián keresztül.

Egy litván kormánybizottság 2021. december 21-én azt mondta, hogy az állami vasút által 2018-ban aláírt, a Belaruszból származó kálisó szállítására vonatkozó megállapodás ellentétes a nemzetbiztonsági érdekekkel, ami megnyitotta az utat a kormány előtt a megállapodás felmondására.

Az üzlet folytatása közfelháborodást váltott ki Litvániában, ami miatt Ingrida Šimonytė miniszterelnök lemondását kezdték el követelni, bár ő tavaly december 14-én bejelentette, hogy ő is és kabinetje is marad.

„Úgy tűnik, a litván kormány abban reménykedett, hogy az amerikai szankciók hatására a litván vállalatok leállítják a tranzitot, míg saját erejéből képtelen erre. Ez igazán meglepő volt” – mondta Bornukova, a belarusz kutató.

A norvég székhelyű Yara agráróriást közben felszólították, sőt petíciót is intéztek hozzá, hogy állítsa le a Belaruskalitól való beszerzéseit.

A Belarusz Káliumvállalat irodáinak bejárata egy 2013-es archív képen
A Belarusz Káliumvállalat irodáinak bejárata egy 2013-es archív képen

2021 decemberében Cihanouszkaja közvetlen felhívást intézett Svein Tore Holsetherhez, a Yara vezérigazgatójához telefonon. Holsether állítólag azt mondta neki, hogy cége felülvizsgálja a belarusz vállalattal való együttműködést.

Technikailag a Yara nem sérti meg a Belaruskali elleni amerikai szankciókat, mivel beszerzései egy leányvállalatán, a BKK-n keresztül történnek, amely csak 2022 áprilisában kerül az amerikai szankciók hatálya alá – magyarázta Szlunkin, az elemző.

A látszólagos hiányosságok ellenére a nyugati szankciók, különösen a pénzügyi szankciók hatással vannak a belarusz gazdaságra, érvelt Bornukova, „jelentősen korlátozva a belarusz bankok finanszírozási lehetőségeit”.

Megemlített egy belarusz kálium-klorid-bányászati és -feldolgozó üzemet, amely a Szlavkali vállalathoz tartozik. A tulajdonos Mihail Guszterijev orosz üzletember, Lukasenka szintén nyugati szankciók által sújtott barátja. A kétmilliárd dollárra becsült üzemet a legnagyobb belarusz beruházási projektnek nevezték. A kínai támogatók azonban 2021 decemberében visszaléptek, így a projekt bizonytalan helyzetbe került.

FRISSÍTÉS
A norvég Yara International vegyipari vállalat bejelentette, hogy az Alekszandr Lukasenka önkényuralmi rendszerével szembeni nemzetközi szankciók miatt fokozatosan csökkenti a Fehéroroszországból származó káliumműtrágya importját.

A norvég műtrágyagyártó január 10-én közzétett közleményében azt írta, hogy „a Fehéroroszországgal szembeni jelenlegi szankciók ellátási láncra gyakorolt hatásai arra kényszerítették a Yarát, hogy kezdeményezze a fehéroroszországi káliumbeszerzés leépítését, amely az élelmiszer-termelésben használt ásványi műtrágyák előállításának kulcsfontosságú összetevője”.

Bár a vállalat fehéroroszországi tevékenysége jelenleg megfelel a nemzetközi szankcióknak, „az ellátási lánc más részei visszatartják a fehéroroszországi káliumexporthoz szükséges alapvető szolgáltatásokat, a Yara ebből az okból kezdeményezte a beszerzési tevékenység leállítását” – közölte a vállalat.

„A leépítés várhatóan 2022. április 1-jéig befejeződik” – közölte a Yara International, hozzátéve, hogy a cég „beszerzési műveleteinek tervezésekor továbbra is figyelemmel kíséri a belarusz helyzet alakulását, beleértve a szankciókat is”.

Tony Wesolowsky írása.
XS
SM
MD
LG