Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Úgy néz ki, mint Putyin” – megbírságolták az orosz nyugdíjast


Vlagyimir Putyin elnök a pekingi téli olimpia megnyitóján, 2022. február 4-én
Vlagyimir Putyin elnök a pekingi téli olimpia megnyitóján, 2022. február 4-én

Az Oroszország északnyugati részén található Novgorod régió bírósága pénzbírsággal sújtott egy nyugdíjast egy „sértő” közösségimédia-poszt miatt – azért, mert a képen látható személy „úgy nézett ki”, mint Vlagyimir Putyin elnök.

Ez a legújabb példája annak, hogy Moszkva keményen felszámol minden különvéleményt.

Nyikolaj Pilajev február 9-én azt mondta a Szabad Európának, hogy a novgorodi kerületi bíróság tizenötezer rubel (62.000 forint) megfizetésére kötelezte, ami négyezer rubellel több, mint a havi nyugdíja, mert 2012-ben a közösségi oldalakon közzétett egy fotót, amelyen egy férfi egy olyan plakátra vizel, amelynek szereplője „úgy néz ki, mint Putyin elnök”. A plakátot egy utcai villanyoszlop alsó részére ragasztotta valaki.

Pilajevet tekintélysértésben találták bűnösnek; ezt a szabálysértést 2019-ben vették be a büntető törvénykönyvbe. A fotó a 63 éves nyugdíjas szerint egy évtizede jelent meg először az interneten.

„Azt mondtam nekik, bizonyítsák be, hogy Putyin az, mert egyértelműen azt mondták, hogy egy Putyinra hasonlító személy” – mondta.

„Megkérdezték, hogy honnan szereztem a képet. Azt mondtam, hogy a plakátok minden oszlopon ott lógtak a választások előtt 2012-ben. Az egyik egy oszlop felső részén volt, valaki áttette az alsó részre, és lepisilte. Megkérdeztem, miért olyan nagy baj ez. Kutyák is pisiltek rá, elkapják azokat is?” – kérdezte Pilajev, hozzátéve, hogy nem tervezi a bírság kifizetését.

Sok ellenzéki aktivista és politikus hagyta el Oroszországot az elmúlt években az ellenzéki csoportok és a független média elleni egyre erősödő fellépés miatt, amely az utóbbi időben a mindennapi emberekre is átterjedt.

A Human Rights Watch (HRW) decemberben azt írta, hogy az orosz hatóságok „megkettőzték erőfeszítéseiket” az elmúlt évben az online szabadságjogok visszaszorítására, a cenzúra megkerülésére használt eszközök blokkolására, az elnyomó internetes törvények kiterjesztésére, és nyomást gyakorolnak a techcégekre, hogy tartsák be az „egyre fojtogatóbb előírásokat”.

XS
SM
MD
LG