Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vitályos Eszterék lakossági fórumán korlátozták a lakosság, a polgármesterek és a sajtó részvételét


Mentő Budapesten 2020. november 20-án (képünk illusztráció)
Mentő Budapesten 2020. november 20-án (képünk illusztráció)

Az ügyeleti rendszerről tartott volna nagy érdeklődésre számot tartó lakossági fórumot Vitályos Eszter fideszes képviselő és Győrfi Pál, a mentők kommunikációs vezetője. Csakhogy a fórumon korlátozták a potenciálisan kritikus lakosok, az érintett polgármesterek és a sajtó részvételét.

Igen komoly kritikát, nagy vitákat váltott ki a háziorvosi ügyeleti rendszer átszervezése, amelyet fokozatosan vezetnek be az országban.

Az új rendszert az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) működteti. Februártól Pest vármegyében (korábbi nevén: megyében) is elindult.

Ehhez kapcsolódóan: Háziorvos: Az új ügyeleti rendszer legnagyobb kárvallottjai a hazai gyerekek

Ezért Vitályos Eszter, a Dunakanyar fideszes országgyűlési képviselője és Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője lakossági fórumot hívott össze, hogy hivatalosan tájékoztassák az érdeklődőket.

Csakhogy – mint kiderült – erősen korlátozták, kik vehetnek részt a tájékoztatáson – írja a Népszava. A lap szerint meghívást kapott a beszélgetésre Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Kisoroszi, valamint Dunabogdány polgármestere.

De hiába kérte, nem kapott lehetőséget a részvételre Fülöp Zsolt szentendrei és Leidinger István pomázi polgármester sem, akik már korábban felszólaltak az új ügyeleti rendszer ellen. Vitályos Eszter többek között azzal utasította vissza a jelentkezésüket, hogy

a megbeszélés „elsősorban a lakosoknak szól”.

De közülük sem mindenkinek. Az ügyeleti pontjuk visszahelyezéséért több hónapja aláírásokat gyűjtő tahitótfalui civilek közül például csak négyen regisztrálhattak. A lap szerint a fórumon nagyjából csak ötvenen vehettek részt, őket sem engedték be, mondván, nem sajtónyilvános tájékoztatás.

Már éjszaka érdemesebb rosszul lenni

Szentendre az új rendszerben egyszerre százezer lakosnak vált ügyeleti pontjává, míg Pomáz szeretné visszakapni a városon belüli ügyeletet.

A lakossági panaszokat gyűjtő oldalon februárban és márciusban is több olyan bejegyzést említ a lap, amikor senki nem reagált a betegek panaszaira, vagy visszahívást ígértek, ami soha nem történt meg.

„Azt ígérték, két órán belül visszahívják (…) azóta is hívják. A forgalmi dugó már Pomázon állt, Szentendre nem volt megközelíthető. Így nincs orvosi ügyelet a környező települések lakosai számára. A szerencsésebbek éjszaka lesznek rosszul, akik nem jól időzítenek, azok így jártak” – írta az egyik panaszos március 15-én telefonáló kolléganője sikertelen próbálkozásáról.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG