Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem indul új nyomozás, hiába az ítélet arról, hogy a rendőrök verték véresre a menedékkérőt


Részlet a visszakényszerítéses rendőrségi videóból, amely hirtelen véget ér egy „Várd meg, amíg lerakja!” felszólítás után. 2016. augusztus 11-i felvétel
Részlet a visszakényszerítéses rendőrségi videóból, amely hirtelen véget ér egy „Várd meg, amíg lerakja!” felszólítás után. 2016. augusztus 11-i felvétel

Az Emberi Jogok Európai Bírósága nemrég kimondta, hogy Kurram Sahzad menedékkérőt a magyar rendőrök annyira megverték a senkiföldjén, hogy a szerb rendőrök már a szabadkai kórház sürgősségi osztályára vihették. A magyar ügyészség akkor nem volt hajlandó rendesen kivizsgálni az ügyet, és a mostani ítélet után sem kívánnak újra nyomozni.

Kurram Sahzad menedéket akart kérni Magyarországtól, a rendőrök viszont kisbuszba pakolták, és társaival együtt kivitték a szerb határ mellé. Ott átvezették őket a senkiföldjére, leültették, majd vasrudakkal és gumibottal alaposan szétverték.

A szerb rendőrök súlyosnak ítélték Sahzad sérüléseit, és a szabadkai kórház sürgősségi osztályára vitték. Ott megállapították, hogy egész testét véres sebek és zúzódások borítják, fején pedig egy tíz és egy négy centiméter hosszúságú seb van, amelyet össze kellett varrni. Az ügyről alább olvashat bővebben.

A magyar oldalon lévő rendőrök egymást védve, de inkonzisztensen tanúskodtak, az ügyészség pedig a különösen erős bizonyítékok ellenére sem volt hajlandó érdemben kivizsgálni az ügyet, noha Sahzad még az őt bántalmazó egyik rendőr ötjegyű azonosítószámát és rangjelzését is meg tudta jegyezni, illetve konzisztens vallomását egy később előkerült rendőrségi videó is igazolta.

Sahzad a magyarországi feljelentés után ezért a Magyar Helsinki Bizottság jogi támogatásával elvitte az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságágig. Itt nemcsak hogy a férfi javára döntött a bíróság, de azt is kimondták, hogy Sahzadot tényleg megverték a magyar rendőrök.

„A bizonyítékok, a rendőrök ellentmondásos vallomásai, az általuk készített videófelvétel és a bántalmazást cáfolni képes bizonyíték, magyarázat teljes hiánya arról győzte meg a strasbourgi bíróságot, hogy a bántalmazás az ügyfelünk által előadott módon történt”írta a Helsinki bizottság.

Ide kapcsolódik: Mindannyiunk biztonságát veszélyezteti egy ilyen primitív gyakorlat, ahol még a személyes adatokat sem veszik fel a rendőrök.

A Szabad Európa megkérdezte ezért a magyar ügyészséget, hogy újraindítják-e a nyomozást az ítélet szerint megvalósult, rendőrök által elkövetett bántalmazás ügyében, illetve ha nem, miért nem.

Az ügyészség annyit válaszolt, hogy ettől még nem kell csinálniuk ez ügyben semmi újat. Pontosabban válaszuk szerint: „Egyelőre nem merült fel adat arra, hogy a nyomozó ügyészségnek intézkedési kötelezettsége lenne az ügyben az eljárás folytatása iránt.”

A Szerbiába visszakényszerítés gyakorlata egyébként máig érvényben van, lényegében tekintet nélkül arra, hogy hol lépett be valaki az országba, milyen idős vagy egészségi állapotú, vagy önként jelzi akár mondjuk a reptéren, hogy hamis papírokkal tudott csak eljönni egy adott országból.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG