Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új, átmeneti helyszínen folytatja vasárnapi ételosztásait a Heti Betevő a Klauzál tér felújítása miatt


A Heti Betevő utolsó ételosztása a felújítás előtt álló budapesti Klauzál téren 2024. január 7-én
A Heti Betevő utolsó ételosztása a felújítás előtt álló budapesti Klauzál téren 2024. január 7-én

Az önkormányzat megállapodott a civil szervezettel, hogy áprilisig a Csányi utca 6. szám alatti telken történik az ételosztás, egy sarokra a Klauzál tértől. Hogy utána hol folytatják, azt még nem tudni, de Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter azt mondja, elkötelezettek a vasárnapi ételosztás hosszú távú biztosításában.

Hajléktalanszállón élőket hívott ebédre a Klauzál térre éppen tíz éve a Heti Betevő csapata. A civil szervezet azóta is minden vasárnap éttermi minőségű ebédet oszt rászoruló embereknek. Önkéntesek százai mellett rendszeresen beszállnak a munkába éttermek, pékségek, cukrászatok, hogy a vállalás teljesüljön, minden vasárnap legyen ebéd, akkor is, ha az az év utolsó napjára esik.

A kezdeti ötven-hatvan adagból mára 250-300 lett, szükség lenne ennél jóval többre is, de arra már nincs kapacitásunk – mondja Holczer-Nagy Emese, a Heti Betevő egyik alapítója, önkéntese. Hozzáteszi: volt, hogy felmentek 350-400 adagra, de a sorban állás közben néha óhatatlanul kialakuló feszültséget ekkora tömegben már nem tudták biztonsággal kezelni, és a VII. kerületi önkormányzatnak is azt ígérték, hogy nem mennek háromszáz fölé.

Munkájukról korábban podcastban is beszélt a Szabad Európának a Heti Betevő alapítója, ezt itt hallgathatja meg: „Csak ne menjünk el a fejünket elfordítva a rászorulók mellett”

Nem tudja felhőtlenül ünnepelni tizedik születésnapját a civil szervezet, menniük kellett évek óta bevált helyükről, a Klauzál térről, mert – néhány hónappal a közelgő önkormányzati választás előtt – felújítja a kerület vezetése. A munkálatok idejére a Klauzál térhez közeli Csányi utcába, egy foghíjtelekre kényszerülnek. Örülnek, hogy legalább folytathatják az ételosztást, de tartanak is az új helyzettől.

Ez egy jóval kisebb terület, miközben az ételért sorban állók nem lesznek kevesebben. Eddig már reggel megjelentek a karszalagokért, amelyek feljogosítják viselőjét az étel átvételére. Holczer-Nagy Emese azt mondja, ezt most majd csak déltájban kezdik el kiosztani, reményeik szerint így nem alakul majd ki nagyobb tömeg a meglehetősen kicsi utcában, ahol járműforgalom is van, tehát nagyobb a balesetveszély.

Miután átvették az ételt, legfeljebb a járdán lesz lehetőségük helyben elfogyasztani az embereknek, igaz, el tudják vinni magukkal, mert, ahogy eddig is, mindent úgy csomagolnak össze az önkéntesek, hogy egy kézben elvihető legyen a meleg étel, a sütemény, a kenyér és a gyümölcs.

Egyelőre nem kaptak ígéretet az önkormányzattól arra, hogy a tér felújítása után visszamehetnek vasárnaponként a Klauzálra, amely a szervezet szerint ideális, jól bejáratott helyszín. A biztonsági őrök jelenléte elég volt, hogy megelőzzék a feszültségeket, a közteresekkel is jó kapcsolat alakult ki, és nem maradt az ételosztás után szemét a téren, mondhatni, tisztább volt, amikor levonultak róla, mint előtte.

Most új rutint kell kialakítaniuk, ugyanakkor bíznak abban, hogy ez egy átmeneti állapot, mert vagy visszamehetnek majd vasárnaponként a felújított térre, vagy egy másik közterületen találnak helyet, közösen a kerület vezetésével.

„Nagyon eltérő egészségi állapotú, korú emberekről van szó. Vannak köztük nagyon rossz állapotban lévők, főleg a kezükön látni, ha az utcán telelnek át, fagyási sérüléseik vannak. De ez mára már »csak« az egyharmad, a többségnek láthatóan van fedél a feje felett, de normális táplálkozásra már nem futja, nyomorog” – mondja Holczer-Nagy Emese, aki szerint éppen az eltérő fizikai állapot miatt nem lenne ideális fedett helyre bezsúfolni az embereket. A civil szervezet évek óta keres más alternatívát a Klauzál tér helyett, egyelőre nem találtak ideális helyszínt.

Niedermüller Péter: Közösen keressük a megoldást

Kerestük az erzsébetvárosi önkormányzatot, hogy megtudjuk, tervezik-e visszaengedni a Heti Betevőt vasárnaponként a felújított térre. A válaszból az derül ki, hogy helyszínben gondolkodnak, mint írják: „A Heti Betevővel közösen keressük a megoldást, hogy a felújítást követően hol folytatódjon az ételosztás.”

Az önkormányzat azzal számol, hogy a Klauzál tér felújítása várhatóan 2024 III. negyedévében fejeződik be. Mint írják, megállapodtak a Heti Betevővel: áprilisig a Csányi utca 6. szám alatti telken történik az ételosztás. Az átmeneti helyszín egy sarokra található a Klauzál tértől, a Heti Betevő munkatársaival közösen igyekeznek olyan körülményeket kialakítani, amelyek egyaránt megfelelők a segítők, a rászorulók és a lakók számára is.

A polgármester hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a vasárnapi ételosztás hosszú távú biztosításában. Ameddig Magyarországon ételosztást kell tartani, mert sok embernek jelent segítséget az az egy tál meleg étel, szóba sem kerülhet a szolgáltatás megszüntetése – írta Erzsébetváros polgármestere.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG