Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új csúcson a napi új fertőzöttek száma, százával ömlöttek a betegek a kórházakba


Gyenesdiáson oltanak be egy férfit a Moderna termékével, 2021. február 5-én.
Gyenesdiáson oltanak be egy férfit a Moderna termékével, 2021. február 5-én.

Stabilan emelkedik az új fertőzöttötek száma, péntek reggelre több mint kilencezret jelentett az állam. Sikerült viszont beoltani 80 ezer embert, ami komoly előrelépésnek számít az előző időszak botladozásai után. Kilencezer felé közelít a kórházban ápoltak száma és ezer felé lélegeztetőgépen lévőké.

9 011 újabb koronavírusos fertőzöttet jelentett az állami tájékoztatás. Ez tegnap után ismét új rekordnak számít, valóban erősödni látszik a járvány.

8 718 fertőzött van már kórházban, ami csaknem 400 fős növekedés az előző naphoz képest. Közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Merkely Béla egyébként decemberben arról beszélt, hogy a magyar egészségügy alapjáraton ezer embert tud megfelelő színvonalon lélegeztetni.

130 regisztrált fertőzött halálát is bejelentették. Ezzel a járvány legszűkebben vett közvetlen áldozatainak száma 17 ezer felé közelít Magyarországon. A 130 áldozat jóval kedvezőbb, alacsonyabb adat, mint a korábbi napokban. Viszont itt is igaz az, hogy a több napos átlagok mutatnak pontosabb képet a járvány valós alakulásáról.

Régóta az első nap, ami jól sikerülhetett

Az oltásoknál előrelépésnek számít, hogy sikerült egy nap alatt újabb 80 ezer embert beoltani. Azért lehet előrelépés, mert hosszú ideje már a bejelentett céloknál jóval alacsonyabb sebességgel folyt itthon az oltás.

Naponta átlagosan bőven több mint 50 ezer új beoltott kellene ahhoz, hogy megvalósuljon Orbán Viktor célja, és április 4-re sikerüljön beoltani 2,5 millió embert. Ennek eddig ritkán sikerült a közelébe jutni, hiába vannak készleten oltások bőséggel.

Több millió egyadagos Janssen-oltást jön

Gulyás Gergely a követelések hatására nyilvánosságra hozta az orosz és kínai vakcina szerződését a Facebook-ján. Ez alapján a kínai vakcina messze a legdrágább elérhető termék a piacon, több mint 30 euró egy dózis ára. Ebből pedig kettőt kell beadni egy embernek.

Az orosz termék viszont olcsóbb, mint a modernebb mRSNS-alapú oltások. Kicsit leegyszerűsítve nagyjából tíz dollár egy adag ára, és ebből is kettő kell.

Engedélyezték csütörtökön a Janssen (Johnson&Johnson) oltását az EU-ban. Ez is tíz dollár körüli áron versenyezhet, viszont ebből elég egy embernek egy dózis.

A Janssen oltása típusát tekintve olyan, mint az AstraZeneca terméke, azaz egy vektoralapú vakcina. A vektor itt azt jelenti, hogy egy replikálódásra képtelen másik vírushoz hozzáteszik a mostani járványt okozó vírus egyik jellegzetes tüskefehérjéjét. Ezt felismeri a szervezet, és antigént fog termelni akkor is, amikor az igazi, veszélyes víruson lévő tüskefehérjével találkozik.

Áprilistól kezdhetik el szállítani az európai fogyasztóknak. Ebből az oltásból 200 milliót vett az Európai Unió, még 200 milliós opcióval. Magyarország pedig csaknem 4,4 millió adagot fog kapni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG