Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új eljárásra utasította az Ítélőtábla az SZFE oktatói sztrájkja ügyében a törvényszéket


A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai az intézmény épülete előtt 2020. november 10-én.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai az intézmény épülete előtt 2020. november 10-én.

A sztrájkoló oktatók azt mondják, a tilalom ellenére folytatják az oktatást, ezt tekintik az ellenállás új formájának.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló oktatóinak közleménye az intézmény hallgatói önkormányzatának közösségi oldalán jelent meg. Azt írják, a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseik jogszerűek.

"Sztrájkköveteléseink a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájkunk jogszerű volt" – áll az oktatók közleményében.

Ugyanakkor azt írták, hogy az október 1-én megkezdett sztrájkjuk elbírálására formai okok miatt egyelőre nem került sor. Ebben a kérdésben az Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította, azonban az Ítélőtábla megállapításait figyelembe kell vennie.

Az egyetem honlapján úgy fogalmaznak, hogy "a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszéket, így a sztrájk jogellenessége tekintetében érdemi döntés nem született".

A Fővárosi Törvényszék október 23-án kiadott első fokú ítéletében jogellenesnek minősítette az SZFE munkavállalóinak sztrájkját. A dolgozók október 28-án fellebbezést nyújtottak be a végzés ellen.

Az ellenállás új formája

A Facebook-bejegyzés szerint a múlt péntek esti kancellári levélben foglalt tanítástilalom ellenére folytatják a tanítást, a továbbiakban ezt tekintik az ellenállás új formájának.

"Hiszünk abban, hogy a félév határozat nélküli érvénytelenítése nem jogszerű és ellentétes még a kuratórium alapító okiratban foglalt kötelezettségeivel is" – áll az intézmény hallgatói önkormányzatának közösségi oldalára feltett posztban.

Videón az SZFE-hallgatók bejelentése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:42 0:00

XS
SM
MD
LG