Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bezárja a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit februárig a fenntartó


Diákok, tanárok és támogatók gyűltek össze az SZFE budapesti Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.
Diákok, tanárok és támogatók gyűltek össze az SZFE budapesti Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.

Az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának közleménye szerint a 2020/2021-es tanév első félévében felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód.

Az egyetemi polgároknak címzett körlevelét az intézmény honlapján hozta nyilvánosságra a kuratórium. Ebben azt írják, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületei hétfőtől zárva tartanak, a tanév 2021. február 1-től folytatható, addig oktatási tevékenység ott semmilyen formában nem végezhető.

A kuratórium szerint az egyetem működésének konszolidálására tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították, az intézményt megbénító blokád miatt az egyetem vezetése több mint egy hónapja nem tud bejutni a létesítményekbe.

Mint írják, jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható.

Nem ismerik el az első félév kreditjeit

A Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által jegyzett körlevél szerint a 2020/2021-es tanév első félévében felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód. Az alapítvány kuratóriuma felkérte az egyetem vezetését, hogy a szükséges intézkedéseket tegyék meg, az egyetemi polgárokat tájékoztassák és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévekben lehetőség szerint biztosítsák.

A körlevél szerint a fenntartói döntések a hallgatók jogviszonyának fennállását nem érintik, nem eredményezik a hallgatói jogviszonyok szünetelését vagy megszűnését, ahogyan a hallgatói munkaszerződéseket és a Diákhitel-szerződéseket sem. A hallgatók szociális és tanulmányi ösztöndíjait a vonatkozó szabályok keretei között utalják ki.

"Az egyetem épületei 2020. november 9. napjától 2021. február 1. napjáig oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak. A kollégiumi ellátására jogosult azon hallgatók számára, akik lakhatásukról átmenetileg nem tudnak gondoskodni, indokolással előterjesztett kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít" - áll a körlevélben.

Arra is kitértek, hogy a hallgatókat 2021. február 1-ig térítésidíj-fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak vagy a hallgató választása szerint – amennyiben a február 1-el kezdődő félévre bejelentkezik – a megismételt félévre írják jóvá. A 2020. február 1-től induló félév megszervezését Zalán János megbízott oktatási rektorhelyettes koordinálja. Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma döntéseiről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is.

Palkovics Lászlóval tárgyaltak volna a diákok

Péntek este az SZFE hallgatói közben közösségi oldalukon arról írtak, hogy az innovációs és technológiai miniszter nem fogadta el meghívásukat a jövő szerdai egyeztetésre.

Közlésük szerint Palkovics László arról tájékoztatta a hallgatókat levélben, hogy "a kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem".

Mint arról korábban szerkesztőségünk több cikkben is beszámolt, a parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-jén megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a vállaltan jobboldali és a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig „elfoglalta” az egyetemet. A diákok a velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen őrt állnak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen.

Közben az Európai Parlament Kulturális- és Oktatási Bizottsága, mindkét oldal kifejthette a véleményét a helyzetről. A meghallgatásról itt írtunk részletesen.

XS
SM
MD
LG