Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új EU-s szabályok: sokba kerül a vasúttársaságnak, ha jelentős késést halmoz fel


A brüsszeli Midi állomásról indul európai alvóvonat Berlinbe 2023. május 26-án
A brüsszeli Midi állomásról indul európai alvóvonat Berlinbe 2023. május 26-án

Már életbe léptek azok az új uniós szabályok, amelyek értelmében a vasúttársaságoknak sokkal nagyobb felelősséggel kell viseltetniük az utasokkal szemben, ha jelentősen késik a vonat. Sokkal bővebb és érthetőbb tájékoztatást is kell nyújtaniuk a fedélzeti szolgáltatásokról, például a wifiről és a mosdókról, jövőre pedig már a kerékpár-tárolóhelyekre vonatkozóan is kötelező szabályok lesznek érvényben. A nyári utazási szezon elején nem árt tisztában lenni a változásokkal.

2017-ben készült el az a jogszabálytervezet, amely két évvel ezelőtt ért az uniós jogalkotási folyamat végére, és részben ebben a hónapban, részben pedig egy év múlva lépnek hatályba a rendelkezései. 2023 júniusától érvényesek azok az új szabályok, amelyek az egész EU-ban megerősítik a vasúttal utazók jogait, ideértve a hatékonyabb támogatást késések esetén, és a fogyatékkal élők segítését.

A szabályok rögzítik, hogy minden európai vasúttársaságnak ingyenes segítségnyújtást kell biztosítania a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott személyeknek. A segítségre szoruló fogyatékkal élő személyeknek az eddigi 48 óra helyett elegendő 24 órával az utazás előtt értesíteniük a vasúttársaságot. Amennyiben az utazáshoz kísérőre van szükségük, a kísérő személy ingyen utazhat. Biztosítani kell a hozzáférést a mozgáskorlátozott utasokat kísérő segítő kutyák számára is.

Ha hatvan percnél hosszabb a késés, az utasok választhatnak, hogy a jegy költségének teljes visszatérítését kérik, folytatják az utat, vagy hasonló feltételek mellett, többletköltség nélkül újratervezik. Szükség esetén az üzemeltetőknek biztosítaniuk kell étkezést és frissítőt, valamint meg kell téríteniük a szállás költségét. Sőt ha a vonat elakad, a vasúttársaságnak kötelessége biztosítani egy alternatív indulási vagy érkezési pontot. Az is előírás, hogy olyan utazási lehetőséget kell az utasoknak felkínálni, amelynek a kocsiosztálya azonos az eredeti menetjegyen szereplővel. Ha a vasúttársaság üzemeltetője a menetrend szerinti indulástól számított száz percen belül nem tájékoztatja az utast a rendelkezésre álló lehetőségekről, az utas saját kezdeményezésére vehet igénybe más tömegközlekedési eszközt a vasúttársaság költségére – olvasható a szabályok között.

Ehhez kapcsolódóan:Katonai szempontokat is figyelembe vesznek az európai közlekedési hálózat fejlesztése során

Az alternatíva felajánlásának kötelezettsége alól főszabály szerint a vis maior sem mentesít. Ha szükséges, a vasúttársaságnak ételről, frissítőkről és szállásról is díjmentesen gondoskodnia kell.

De az új szabályok azt is meghatározzák, hogy pontosan mi tekinthető olyan vis maiornak, amely miatt a vasúttársaságnak nem kell kárpótolnia az utasokat késés vagy kimaradás esetén. A rendkívüli időjárási körülmények és a jelentős természeti katasztrófák mellett ezek köre most a súlyos népegészségügyi válsághelyzetekkel és a terroristacselekményekkel bővül. A vasúti dolgozók sztrájkja nem mentesít a kötelezettségek teljesítése alól.

A vasúti társaságok kötelesek az új szabályokról többletinformációt biztosítani az utasoknak, például úgy, hogy részletesen feltüntetik az utasok jogait a menetjegyen. Ebbe a körbe tartozik például az igénybe vehető szolgáltatások leírása (beleértve a wifit és a mosdókat). Emellett a társaságoknak átláthatóbbá kell tenniük a panaszkezelés folyamatát és az erre vonatkozó határidőket.

Mindenképpen a szükséges információk között kell megemlíteni, hogy az EU-országok dönthetnek úgy, hogy egyes járatokat mentesítenek e szabályok alól. Mentességet élvezhetnek például a városi, elővárosi, regionális és belföldi távolsági vonatok, valamint a kizárólag történelmi vagy turisztikai célból üzemeltetettek. Az uniós országok a területükről nem uniós országokba közlekedő nemzetközi vonatok számára is mentességet adhatnak, ha a szóban forgó járat útvonalának túlnyomó része az EU-n kívül található, és a járatnak nem uniós országban is van legalább egy menetrend szerinti megállója. Nem lehet azonban mentesíteni az utasjogi szabályozás alól az uniós országok közötti nemzetközi vasúti járatokat.

Jelenleg nincs elegendő hely a kerékpárok tárolására a vonatokon. A szabályok alapján minden új és felújított vonatnak rendelkeznie kell külön tárolóhellyel a kerékpárok számára, hogy ezzel is ösztönözzék a használatukat.

A parlament által 2021 áprilisában jóváhagyott új szabályokat 2023. június 7-e óta alkalmazzák, a kerékpárra vonatkozók pedig 2025. június 7-én lépnek életbe.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG