Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új függetlenségi szavazást akar Skócia vezetője


Nicola Sturgeon Skóciában 2021. május 9-én
Nicola Sturgeon Skóciában 2021. május 9-én

Nicola Sturgeon skót első miniszter kedden kampányt indított a második függetlenségi népszavazásért. Azzal érvelt, hogy Skóciának gazdaságilag jobb lenne az Egyesült Királyságon kívül.

Sturgeon, aki a Skót Nemzeti Pártot és Skócia kormányát vezeti, azt mondta: itt az ideje, hogy újra megvizsgálják Skócia kilépésének ügyét az Egyesült Királyságból.

„Mindaz után, ami történt – brexit, Covid, Boris Johnson –, itt az ideje, hogy egy másféle és jobb jövőképet vázoljunk fel” – mondta, amikor útjára indította a függetlenség melletti érveket felsorakoztató kormánydokumentumok első részét.

Skócia elutasította a függetlenséget a 2014-es népszavazáson, a választók 55 százaléka mondta azt, hogy az Egyesült Királyságon belül akar maradni.

Ha 2014-ben tudták volna, amit most tudnak

Sturgeon közölte, hogy 2023 vége előtt új szavazást szeretne a függetlenségről. Ehhez zöld jelzésre van szükség Boris Johnson miniszterelnök brit kormányától, aki ellenzi az új referendumot, és azt mondta, hogy a kérdés a 2014-es szavazáson eldőlt.

Sturgeon azonban azzal érvel, hogy a környezet azóta megváltozott, mégpedig leginkább Nagy-Britannia kilépése miatt az Európai Unióból, amit a skótok többsége ellenez.

„Ha mindazt tudtuk volna 2014-ben az Egyesült Királyság jövőjéről, amit most tudunk, akkor nincs kétségem afelől, hogy Skócia igennel szavazott volna” – mondta Sturgeon a BBC-nek adott interjújában.

Vitathatatlan és demokratikus felhatalmazás

Sturgeon közölte, hogy tavaly azért választották újra miniszterelnöknek, mert „egyértelműen elkötelezett volt amellett, hogy Skócia népe eldönthesse, független országgá válik-e”.

Kedden azt mondta, hogy a skót parlamentnek „vitathatatlan demokratikus felhatalmazása” van a szavazásra. Sturgeon pártja vezeti a Skót Zöld Párttal együtt a függetlenségpárti többséget a skót parlamentben.

Sürgette, hogy Johnson kormánya adjon ki külön rendelkezést, amely lehetővé tenné egy jogilag kötelező erejű függetlenségi népszavazás megtartását. Készen áll megvitatni a feltételeket Johnsonnal – tette hozzá.

London elutasítja

Johnson hivatala ismét elutasította az ajánlatot.

„Az Egyesült Királyság kormányának az az álláspontja, hogy nincs most itt az ideje annak, hogy újabb népszavazásról beszéljünk” – mondta Johnson hivatali szóvivője.

„Biztosak vagyunk abban, hogy Skócia lakossága azt akarja és azt várja el, hogy kormányaik egymással együttműködve olyan kérdésekre összpontosítsanak, mint a megélhetési költségek globális szintű kihívásai, az európai háború, valamint a családjuk és közösségeik számára fontos témák” – tette hozzá.

Waleshez és Észak-Írországhoz hasonlóan Skóciának is saját parlamentje és decentralizált kormánya van, saját politikát folytat közegészségügyi, oktatási és egyéb ügyekben, de az Egyesült Királyság egészét vezető londoni kormány ellenőrzi az olyan ügyeket, mint a védelem és a fiskális politika.

Sturgeon bemutatta a skót kormány Új Skócia építése című dokumentumai közül az elsőt, amely azt állítja, hogy a Skócia-méretű független európai országok náluk gazdagabbak és ígéretesebbek.

Fenntartja a véleményét, hogy a londoni döntéshozatal visszafogja Skócia lehetőségeit, és hozzátette: „Van egy miniszterelnökünk, akinek nincs demokratikus tekintélye Skóciában, és nincs erkölcsi tekintélye sehol az Egyesült Királyságban.”

Skóciában sem örül mindenki

Az ellenzéki pártok bírálták Sturgeont, amiért a függetlenségre összpontosít, és figyelmen kívül hagy más kérdéseket, például a kilábalást a koronavírus-járványból, és a megélhetési költségek okozta válságot. Szerintük egy újabb népszavazás megosztó és kontraproduktív lesz abból a szempontból, amire Skóciának szüksége van.

„Az az elterelés és zavar, amit egy újabb keserű népszavazási vita okozna, az utolsó dolog, amire Skóciának most szüksége van” – mondta Donald Cameron skót konzervatív politikus.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG