Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új korrupcióellenes párt nyerheti a választást Bulgáriában


Kiril Petkov és Aszen Vassziljev az első exit poll közzététele után Szófiában 2021. november 14-én
Kiril Petkov és Aszen Vassziljev az első exit poll közzététele után Szófiában 2021. november 14-én

Egy újonnan létrehozott korrupcióellenes mozgalom nyerheti a vasárnapi parlamenti választást Bulgáriában a frissen közzétett részeredmények szerint.

A voksok 42 százalékos feldolgozottsága alapján a Folytatjuk a Változást elnevezésű centrista párt a szavazatok csaknem 26 százalékát söpörhette be. Második helyen Bojko Boriszov volt miniszterelnök Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép pártja áll 21 százalékkal – tájékoztatott a választási bizottság hétfő délelőtt.

Jelen állás szerint öt másik politikai tömörülés kerül majd be a 240 fős parlamentbe: a Bolgár Szocialista Párt, a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja, az elitellenes Van Ilyen Nép, a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát liberális párt, illetve a nacionalista Újjászületés párt.

Elemzők szerint egyetlen pártnak sem lesz meg az abszolút többsége, így akármi is a végeredmény, koalíciós tárgyalásokra lesz szükség, amelyek meglehetősen nehéznek ígérkeznek a rendkívüli megosztottság miatt.

A hétmilliós ország történetében most először tartottak egyszerre elnök- és törvényhozási választást. Az államfői posztra a legnagyobb esélye a hivatalban lévő Rumen Radevnek van, akit három parlamenti párt is támogatásáról biztosított. Radev most 49,5 százalékon áll, míg a második helyezett Anasztaz Gerdzsikov 22 százalékon. Ha azonban nem éri el a szavazatok ötven százalékát, második fordulót is tartanak a szabályok értelmében.

A választási részvételről egyelőre nem közöltek adatokat, ám a helyi sajtó negyven százalék körülire becsülte.

„Új irány”

Politikai szakértők szerint nagy meglepetés lesz, ha tényleg a Folytatjuk a Változást nyeri a választást. A mozgalmat két, Harvard Egyetemen végzett egykori üzletember, Kiril Petkov és Aszen Vassziljev alapította szeptemberben, miután idén nagyszabású utcai tüntetések voltak az országban a korrupció ellen.

„Bulgária új irányt vesz” – jelentette ki a párt miniszterelnök-jelöltje, a 41 éves Petkov, majd hozzátette, hogy készek szövetségre lépni bármelyik párttal, amely elkötelezi magát a korrupcióellenes küzdelem mellett. „Bal- vagy jobboldal, nem számít. Ha meg tudjuk állítani a korrupciót, és újra tudjuk osztani a pénzt az adófizetők jóléte érdekében, képesnek kell lennünk a megállapodásra számos párttal” – mondta.

Április és július után idén már harmadik alkalommal tartanak választást az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító Bulgáriában. Az áprilisi, rendes parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A júliusi előrehozott választásokon a tavaly februárban alakult Van Ilyen Nép párt szerezte meg a legtöbb mandátumot, kevéssel megelőzve a kisebbségben kormányzó GERB pártot. Miután a széttöredezett pártstruktúrát eredményező választásokat követően három próbálkozás után sem sikerült kormányt alakítani, új választásokat kellett kiírni.

Megakaszthatja az euró tervezett 2024-es bevezetését és megnehezítheti a magas energiaárak hatásainak csillapítását célzó intézkedések elfogadását, ha ismét nem sikerül kormányt alakítani.

Az országban, amely mind a NATO-nak, mind az EU-nak tagja, rendkívül súlyos problémát jelent a korrupció.

Készült az AFP, az AP és az MTI tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG