Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új magyar tulajdonos tűnt fel a korábban ismert NER-es jachtok mögötti cégben


A Lady MRD 2021-ben. Ezen a jachton nyaralt korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is
A Lady MRD 2021-ben. Ezen a jachton nyaralt korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is

Miközben Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc a magyar nyilvánosság által korábban nem ismert jachton tölti szabadságát a családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében.

Annak idején elsőként a Magyar Narancs, a Mérce és az Átlátszó írt az Orbán- kormány egyes tagjai és baráti üzletemberek által használt jachtokról (Artemy, Lady MRD, Seagull MRD). Később az Átlátszó máltai újságírók segítségével kiderítette, hogy a hajókat tulajdonló máltai cég mögött Szíjj László érdekeltsége állt.

A máltai cégadatbázis szerint ugyanis az Artemy és a Lady MRD nevű jachtot Máltán bejegyeztető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László nagyvállalkozó, korábban tiszakécskei polgármester volt. Később kiderült, hogy a vállalkozó érdekeltsége egy további jachtot, a Seagull MRD-ot is megszerezte.

A máltai cégadatbázis jelenlegi adatai szerint az L&L Charter Ltd. nevű cégben azóta érdekeltsége lett egy magyarországi vállalkozónak, Rencsár Kálmánnak is. Az üzletember az adatbázis alapján hozzávetőleg a részvények egyharmadát birtokolja.

A kormány egyes tagjai és baráti vállalkozói által használt jachtokat tulajdonló cég jelenlegi tulajdonosi háttere
A kormány egyes tagjai és baráti vállalkozói által használt jachtokat tulajdonló cég jelenlegi tulajdonosi háttere

A luxusjachtok hátterét leíró weboldal, a SuperYachtFan is említi, hogy a Seagull MRD-ot (a Rose d’Or előtt ismertté vált NER-es jachtot) Szíjj László és Rencsár Kálmán közösen tulajdonolhatja. A SuperYachtFan oldal az elmúlt napokban lett ismert a magyarországi médiában, amikor a 444.hu felvételein látható, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea által használt jacht kapcsán arról írt, hogy esetleg orosz tulajdonosa lehet a Rose d’Ornak. Ezt később a Szabad Európa cikke, majd más lapok is cáfolták.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrinc cége lízingeli a jachtot, amelyen a leggazdagabb magyar nyaral

Rencsár Kálmánt két érdekeltségén keresztül is próbáltuk elérni, hogy megkérdezzük a jacht mögötti cégben való részesedéséről. A Soltút Kft-nél visszahívást ígértek a jachtra vonatkozó kérdésünkre, de erre mostanáig nem került sor. Rencsár másik érdekeltségétől, a PannErgy Csoporttól Rencsár Kálmán elérhetőségét kértük, hogy elküldhessük neki a kérdéseinket, de ezt a cég visszautasította.

A vállalkozó egyik legismertebb cégéről, a Soltút Kft. kiemelkedő nyereségéről és osztalékfizetési gyakorlatáról a G7 írt részletesen. A leggazdagabb magyarokról szóló legutóbbi cikkünkben így írtunk Rencsár Kálmánról:

„Rencsár Kálmán Soltút nevű cége a Közgép kiesése után kezdett el tarolni az építőipari közbeszerzéseken, majd a felcsúti focicsapat egyik fő szponzora lett.”

Köszönet Németh Dánielnek a címlapfotóért.
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG