Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új miniszter a kormányban: Bóka János az európai uniós ügyekért lesz felelős


Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond 2023. június 12-én
Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára beszédet mond 2023. június 12-én

Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára augusztus elsejétől miniszteri rangban lesz felelős ugyanezért a területért a kormányban – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az MTI-vel.

A miniszterelnök abban állapodott meg Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszterrel, hogy egy "tiszta" igazságügyi tárcát fog vezetni, ezért Orbán Viktor kormányfő az európai uniós ügyekkel Bóka János államtitkárt bízta meg, aki miniszterként irányítja majd ezt a területet – mondta Gulyás Gergely.

Szerinte Bóka János miniszteri kinevezését az is indokolttá teszi, hogy 2024 második felében Magyarország tölti be az Európai Unió (EU) soros elnöki tisztét, így az új miniszter feladata az elnökségre való felkészülés koordinálása az ország uniós szövetségeseivel, illetve a kormányon belül a szaktárcákkal is.

Bóka János augusztus 1-jei kinevezésére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek.

Ahogyan arról múlt szerdán beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát. A kormányfő Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli az igazságügyi miniszteri tisztségre.

XS
SM
MD
LG