Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tuzson Bence lesz az új igazságügyi miniszter


Tuzson Bence beszédet mond Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én
Tuzson Bence beszédet mond Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én

Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát. A kormányfő Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli az igazságügyi miniszteri tisztségre – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A jogász végzettségű Tuzson Bence a kormányzati portálon elérhető önéletrajza szerint nős, öt gyermeke van. 1972. január 31-én született Budapesten, Ausztriában és Amerikában folytatott tanulmányokat. Felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, történelem–magyar szakon, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán végezte, majd 2003-ban jogi szakvizsgát tett.

Politikai pályáját 1989-ben kezdte az MDF I. és XII. kerületi szervezetének tagjaként, választmányi és elnökségi tisztséget is betöltött. 1996-tól az MDNP tagja, I. és XII. kerületi alelnöke, majd a Fidelitashoz igazolt. 1998-tól 2006-ig a XII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője. 2013-tól a Fidesz Pest megyei 5. választókerületének elnöke, 2014-től a térség országgyűlési képviselője. 2014-től a Fidesz-frakció szóvivőjének jelölték, egy évvel később a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, 2018-tól ugyanott közszolgálatért felelős államtitkár, majd 2020. január 3-tól kormányzati államtitkár.

Az ellenzék szerint Varga a végrehajtói korrupciós botrányba bukott bele

Maga Varga Judit azzal indokolta lemondását, hogy ő vezeti a 2024-es európai parlamenti választásokon a Fidesz listáját, szeretne aktívan bekapcsolódni a kampányba, ami egész embert kíván, ezért jobbnak látja, ha július 31-vel átadja olyannak az igazságügyi tárca vezetését, aki száz százalékban tud koncentrálni erre.

Az ellenzéki pártok, politikusok többsége szerint ugyanakkor Varga Judit lemondása annak beismerése, hogy érintett a Schadl–Völner-botrányban, amellyel számos cikkben foglalkozott a Szabad Európa is.

Elemző című podcastsorozatában Ruff Bálint politikai elemző már május végén beszélt arról, hogy fogy a levegő Varga Judit igazságügy-miniszter körül, nagyon valószínűtlen, hogy le tudná rázni magáról a Schadl–Völner-ügyet, ez pedig arra utalhat, hogy a kormánypárton belül megrendült benne a bizalom.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG