Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapások Dnyipropetrovszkban


Egy nő áll az orosz rakétacsapásban súlyosan megrongált lakóépület helyén Krivij Rihben 2023. június 13-án
Egy nő áll az orosz rakétacsapásban súlyosan megrongált lakóépület helyén Krivij Rihben 2023. június 13-án

Oroszország éjjel újabb légicsapás-sorozatot intézett a Dnyipropetrovszki terület ellen Ukrajnában, ahol ismét országos légiriadót rendeltek el.

Az orosz rakéták két ipari létesítményt találtak el Krivij Rih városában. A károk jelentősek, egy ember megsebesült – közölték ukrán katonai és területi tisztviselők június 15-én.

Az éjszaka folyamán légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén, ezt június 15-én hajnali 5 óra körül oldották fel (magyar idő szerint 4 óra táján).

„Egy 38 éves férfi sebesült meg. Stabil állapotban került kórházba” – írta Szerhij Liszak dnyipropetrovszki kormányzó Telegramon.

Liszak szerint a rakétacsapások jelentős károkat okoztak a két létesítményben.

Oroszország már a harmadik egymást követő napon támadta a térséget. Az első ilyen támadáshullámban 12 ember meghalt, további 13 pedig megsebesült, köztük három gyermek is, amikor június 13-án egy ötemeletes lakóházat ért találat Krivij Rihben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szülővárosában.

Az ukrán légvédelem június 15-én közölte, hogy megsemmisítette mind a húsz iráni gyártmányú drónt, amelyet Dnyipropetrovszk ellen indítottak az oroszok, de a négy cirkálórakétából hármat nem sikerült feltartóztatnia, amelyek gyárakat találtak el Krivij Rihben.

Oroszország az elmúlt hetekben fokozta légicsapásait Ukrajna ellen, miközben Kijev arra készült, hogy megindítsa a régóta várt ellentámadást és visszaszerezze az orosz erők által megszállt területeket.

Zelenszkij múlt héten megerősítette, hogy a hadművelet megindult, Moszkva erre válaszul cirkálórakétákat és drónokat indított az ukrán nagyvárosok ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre gyakrabban használják fegyverként a vizet

Harctéri helyzet

Ami a harctéri helyzetet illeti, keleten folytatódtak az összecsapások Bahmutban és környékén, ahol már hónapok óta heves harcok vannak.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara június 15-i reggeli jelentésében arról számolt be, hogy Bahmutban, valamint a közeli Avgyijivkában és Marjinkában 49 ütközet zajlott az elmúlt 24 órában.

Miközben az ukrán ellentámadás helyzetéről továbbra is kevés az információ, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár június 15-én azt mondta: a NATO tagországaitól kapott katonai segítség hatásai már érezhetők a harctéren.

„A NATO-szövetségesek által sok-sok hónap óta Ukrajnának nyújtott támogatás valódi változást jelent a harctéren” – mondta Stoltenberg újságíróknak Brüsszelben a védelmi miniszterek kétnapos találkozója előtt, amelyen ott lesz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is.

Közben Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelőszervezete, a NAÜ főigazgatója elhalasztotta június 13-ra tervezett látogatását a dél-ukrajnai zaporizzzsjai atomerőműbe – közölte a Reuters hírügynökséggel egy meg nem nevezett magas rangú ukrán kormányzati tisztviselő. „Arra vár, hogy biztonságosan utazhasson” – tette hozzá.

Grossi június 12-én Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Megbeszélésük után újságíróknak azt mondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű „viszonylag veszélyes helyzettel” néz szembe egyrészt a kahovkai gát múlt heti átszakadása, másrészt az ukrán ellentámadás miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij szülővárosa a célkeresztben, 11 embert ölt meg egy orosz rakéta

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG