Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új-Zéland százhúsz katonát küld Nagy-Britanniába ukrán csapatok kiképzésére


MT–12-es páncéltörő ágyú az ukrajnai fronton 2022. augusztus 4-én
MT–12-es páncéltörő ágyú az ukrajnai fronton 2022. augusztus 4-én

Az új-zélandi kormány hétfőn közölte, hogy a százhúsz katona Nagy-Britanniába küldése lehetővé teszi két gyalogsági kiképzőcsoport számára, hogy az ukrán katonákat a harcban való eredményes helytállásra, fegyverkezelésre, harci elsősegélynyújtásra, műveleti jogra és egyéb készségekre képezzék ki.

A mintegy nyolcszáz ukrán katona kiképzése kizárólag nagy-britanniai helyszínen zajlik, az új-zélandi személyzet nem utazik Ukrajnába – áll a közleményében.

„Egyértelművé tettük, hogy egy ország szuverenitása elleni nyílt támadás és az ártatlan életek elvesztése helytelen és tűrhetetlen. A történtek elítélése részünkről túlmutat a szavakon, és kritikus támogatást is magában foglal” – mondta Jacinda Ardern miniszterelnök a küldetés bejelentésekor.

Hangsúlyozta, hogy az új-zélandi csapatok nem vettek és nem is fognak részt venni az ukrajnai harcokban.

Harminc új-zélandi kiképző májusban fejezett be egy küldetést, amelynek célja ukrán katonák tüzérségi kiképzése volt.

Az ukrán katonák kiképzése része annak az intézkedéssorozatnak, amelyet Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt hoztak, és amely több mint negyvenmillió új-zélandi dollár (tízmilliárd forint) pénzügyi támogatást nyújt, valamint 840 személy és szervezet szankcionálását tartalmazza.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG