Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 76 magyar halt bele a járványba múlt héten


Oltásra váró idős emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én
Oltásra váró idős emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ székhelyén kialakított oltóponton 2021. február 5-én

Csökkent a kórházban lévő koronavírusos betegek száma az előző héthez képest, viszont újabb 76 áldozatot jelentett az állami egészségügy. Az ország harmada egy oltást sem kapott, és nem is látszik érdemi próbálkozás arra, hogy hozzájuk is eljusson az ingyenes gyógyszer.

A járvány újabb 76 magyar áldozata hunyt el előző héten a magyar állami egészségügy jelentése szerint. A járvány közvetlen áldozatainak száma velük együtt 47.367 főnél jár Magyarországon. Ezekkel a halálozásokkal Magyarország népessége 2022-re 9,7 millió alá esett a KSH szerint.

Kicsit kevesebben vannak kórházban és invazív lélegeztetőgépen is múlt héthez képest. Jelenleg 832 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17 fő állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben.

Az oltási kampány továbbra is lényegében áll, az elmúlt héten naponta átlagosan 74 oltatlan beoltását sikerült megszervezni. Magyarország harmadához még nem sikerült eljuttatni a vakcinát, ebben a tempóban több mint 120 évig fog tartani a jelenlegi lakosságszám mellett.

Angliában és Skóciában már beindult az őszi emlékeztetőoltás-kampány. Bárki, aki 16 éves vagy annál idősebb, vagy veszélyeztetett 12 és 15 év közötti gyermek, és mindkét elsődleges oltást megkapta, kérhet első emlékeztető oltást.

Eredetileg csak egészséges, 65 év feletti embereknek ajánlottak extra emlékeztető oltást, de az omikron terjedése miatt a programot kibővítették.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG