Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai nehézfegyverek érkeztek Ukrajnába


Kilövés egy M270 rakétaindító rendszerből a május 16. és 27. között rendezett lettországi NATO-hadgyakorlaton
Kilövés egy M270 rakétaindító rendszerből a május 16. és 27. között rendezett lettországi NATO-hadgyakorlaton

A hatalmas túlerőben lévő orosz hadsereg folytatta előrenyomulását az utolsó Luhanszk megyei ellenállási zseb teljes elvágása érdekében, miközben újabb, hónapok óta várt amerikai nehézfegyverek érkeztek Ukrajnába.

Olekszij Reznyikov, az ukrán védelmi tárca vezetője csütörtökön bejelentette, hogy nagy hatótávolságú amerikai rakétatüzérségi rendszerek érkeztek az országba.

„Köszönet amerikai kollégámnak és barátomnak, Lloyd Austin védelmi miniszternek ezekért a nagy erejű eszközökért! Forró lesz a nyár az orosz megszállók számára, némelyikük számára pedig az utolsó”írta Twitteren.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor futott be az újabb szállítmány Ukrajnába, ahogy azt sem, hogy a fegyvereket már használatba vették-e a fronton.

A szóban forgó HIMARS rakétarendszert az amerikai hadsereg még a hetvenes években fejlesztette ki. Hasonló eszközeik az ukrán és az orosz fegyveres erőknek is vannak, ez azonban fejlettebb, pontosabb és nagyobb hatótávolságú, a lövedékek akár mintegy nyolcvan kilométerre lévő célpontok megsemmisítésére is alkalmasak.

Kijev háromszáz ilyen eszközt kért, Washington azonban eddig mindössze négyet szállított le. Christine Lambrecht német védelmi miniszter arról számolt be, hogy hamarosan országa is eljuttat három ilyet a háborúba süllyedt országba.

A brit védelmi minisztérium friss értékelése szerint a közelmúltbeli csapaterősítések és a fokozott tüzérségi támadások számlájára írható, hogy a korábbiakhoz képest hatékonyabbnak látszik az orosz haderő Liszicsanszk és a Sziverszkij Donyec folyó túloldalán lévő, vele csaknem egybeépült, mára szinte teljesen elfoglalt Szeverodonyeck térségében.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió katonai kormányzója arról számolt be, hogy a két testvérvárostól délre fekvő Loszkutyivka és Raj-Olekszandrivka mostanra orosz kézre került, az ukrán védelmi erők azonban továbbra is kitartanak Szeverodonyeckben, illetve a közeli Zolotéban és Vovcsojrovkában, továbbá azt is kiemelte, hogy Liszicsanszkot szünet nélkül ágyúzzák.

Az illetékes elmondta, hogy az oroszok szünet nélkül, kíméletlenül ágyúzzák Liszicsanszkot, így lehet, hogy a város védőinek hamarosan vissza kell vonulniuk, hogy megelőzzék a bekerítésüket. „Egész Liszicsanszk a tüzérségük hatókörében van, rendkívül veszélyes most a városban” – fogalmazott.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Liszicsanszk közúton továbbra is elérhető, ami azt jelenti, hogy a civil lakosság kimenekítése folytatódik. Ennek némileg ellentmond, hogy a TASZSZ orosz hírügynökség a kelet-ukrajnai szakadár erők tájékoztatására hivatkozva nemrég azt jelentette, hogy a várost teljesen körbevették, elvágták az ellátási vonalakat.

XS
SM
MD
LG