Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea


Kim Dzsongun észak-koreai diktátor egy hadgyakorlaton 2024. március 14-én
Kim Dzsongun észak-koreai diktátor egy hadgyakorlaton 2024. március 14-én

Phenjan rövid hatótávolságú rakétákat lőtt ki keleti irányba mindössze néhány nappal azután, hogy véget értek az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok a térségben.

Nagyjából egy hónapja ez volt az első észak-koreai rakétaindítás. Épp akkor kerítettek sort rá, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szomszédos Dél-Koreában tartózkodik egy konferencián.

Az ország déli területéről keleti irányba kilőtt rakéták mintegy háromszáz kilométer megtétele után a tengerbe zuhantak.

A lépést Kisida Fumio japán miniszterelnök is elítélte és elfogadhatatlannak minősítette. Mindazonáltal közölte, hogy a lövedékek nem érték el országa kizárólagos gazdasági övezetét, és anyagi kár, illetve áldozatok sem voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Kim Dzsongun: Észak-Korea Oroszország teljes és feltétel nélküli támogatója

A tokiói kormány nemzetközi eljárást sürgetett Észak-Korea ellen az ENSZ határozatainak megsértése miatt, amelyek tiltják a kommunista államnak a ballisztikus rakétakísérletek végrehajtását. Kiemelték: az akció veszélyt jelent nemcsak Japán, hanem az egész térség, sőt a világ békéjére és biztonságára is.

Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a kelet-ázsiai ország az őszi amerikai elnökválasztáshoz közeledve fokozhatja háborús retorikáját és rakétakísérleteit.

Fegyverekről tárgyalhatott Kim Dzsongun Putyinnal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Előző csütörtökön értek véget az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok a régióban, amellyel párhuzamosan a sztálinista diktatúra is különböző katonai manővereket hajtott végre.

Észak-Korea legutóbb február közepén hajtott végre hasonló rakétakísérleteket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG