Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kim Dzsongun Putyinnak: Észak-Korea Oroszország teljes és feltétel nélküli támogatója


Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekint egy kilövőállást a Vosztocsnij űrrepülőtéren, az Amur régióban, Oroszországban 2023. szeptember 13-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekint egy kilövőállást a Vosztocsnij űrrepülőtéren, az Amur régióban, Oroszországban 2023. szeptember 13-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán tárgyalt Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, aki felajánlotta országa teljes és feltétel nélküli támogatását Oroszország „biztonsági érdekeinek védelmében”.

Kim Dzsongun egy szibériai űrrepülőtéren találkozott Putyinnal. A megbeszélés után „első számú prioritásnak” nevezte Észak-Korea és Oroszország kapcsolatát.

Washington aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Putyin arra használja fel a találkozót, hogy nyomást gyakoroljon az észak-koreai vezetőre a fegyverszállítmányok ügyében a fogyatkozó orosz készletek feltöltése érdekében.

A találkozó néhány órával azután volt, hogy Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé – jelentették dél-koreai tisztviselők.

A két vezető a Vosztocsnij orosz űrrepülőtéren találkozott, ahol megtekintettek két indítóállást is az orosz állami média beszámolója szerint.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan segíthetnek az észak-koreai fegyverek Oroszországnak?

A tárgyalás négy-öt órán át tartott – jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Elemzők szerint Észak-Korea több tízmillió öregedő, szovjet mintára készült tüzérségi lövedékkel és rakétával rendelkezhet, amelyek hatalmas lökést adhatnak az orosz hadseregnek Ukrajnában.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország segíteni fog-e Észak-Koreának műholdak építésében, Putyin az orosz állami média szerint azt mondta: „Ezért jöttünk ide. A KNDK vezetője élénk érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt. Az űrtechnológiájukat is megpróbálják fejleszteni.”

A katonai együttműködésről szóló kérdésre Putyin azt felelte, hogy „minden kérdésről beszélni fogunk, sietség nélkül. Van elég időnk.”

A hivatalos fotókon látható, hogy Kim Dzsongunt elkísérte Pak Theszong, az észak-koreai űrkutatási és űrtechnológiai bizottság elnöke, és Kim Májongszik haditengerészeti admirális. A dél-koreai egyesítési minisztérium szerint mindkettőjük összefüggésbe hozható a kémműholdak, valamint nukleáris és ballisztikus rakéták kilövésére képes tengeralattjárók beszerzésére irányuló észak-koreai törekvésekkel.

Korábbi cikkünk a témában: Kim Dzsongun új rakétái mellett a lányát is felvonultatta egy katonai parádén

Úgy tűnik, hogy az észak-koreai küldöttség tagja volt Cso Csun Rájong, a lőszerpolitikáért felelős kormányzati tisztviselő is, aki Dél-Korea szerint nemrég tüzérségi lövedékeket és rakétákat gyártó üzemekben is látogatást tett.

Kim Dzsongun várhatóan gazdasági segítséget és katonai technológiát is kér majd. Korábban Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Oroszország humanitárius segélyekről tárgyalhat az észak-koreai küldöttséggel.

Egy fegyverüzlet megszegné a nemzetközi szankciókat, amelyeket korábban Oroszország is támogatott.

„Egyetlen ENSZ-tagállam sem sértheti meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának Észak-Korea elleni szankcióit azzal, hogy illegálisan fegyverekkel kereskedik az országgal, és semmiképpen sem folytathat olyan katonai együttműködést Észak-Koreával, amely aláássa a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását” – mondta Lim Szo-szuk, a dél-koreai külügyminisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyverekkel látja el Oroszországot, például tüzérségi lövedékeket ad el a Wagner orosz zsoldoscsoportnak. Mind az orosz, mind az észak-koreai tisztviselők tagadták ezeket az állításokat.

Ehhez kapcsolódóan: Nincs büntetlenség: a G7 külügyminiszterei Oroszországról, Kínáról és Észak-Koreáról

„Sürgetjük Észak-Koreát, hogy tartsa be nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket Oroszországnak” – mondta korábban Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

A mostani oroszországi látogatás Kim Dzsongun első külföldi útja a Covid-járvány óta, amely alatt Észak-Korea több mint három évig szigorú határellenőrzést vezetett be. Oroszország és Észak-Korea évtizedes ingadozó kapcsolata után a két ország közelebb került egymáshoz, amióta Moszkva 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

Készült az AP, a Reuters, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG