Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb börtönbüntetésre és korbácsolásra ítélték az iráni jogvédőt


Bebörtönzött iráni jogvédők. Balról Nargesz Mohammadi. 2022. január 25.
Bebörtönzött iráni jogvédők. Balról Nargesz Mohammadi. 2022. január 25.

Irán újabb nyolc év és két hónap börtönbüntetésre, valamint 74 korbácsütésre ítélte Nargesz Mohammadit, az emberi jogok kiemelkedő védelmezőjét – közölte férje január 26-án Twitteren.

A most Párizsban élő Taghi Rahmani elmondta, hogy Mohammadi január 25-én felhívta a családját a börtönből, és közölte, hogy két évre eltiltották a közösségi médiától és interjúk adásától is.

Rahmani szerint az ítélet, amely magában foglal egy kétéves száműzetést is a fővárosból, Teheránból, előzetes.

Mohammadit 2021 novemberében tartóztatták le, miután részt vett egy megemlékezésen az iráni biztonsági erők által a 2019 novemberi országos tüntetések során meggyilkolt férfiért. Rahmani később azt mondta: feleségét azzal vádolják, hogy Szaúd-Arábia javára kémkedett.

A múlt héten átszállították a teheráni Evin börtönből a város mellett lévő Garcsak női börtönbe.

Bebörtönzése előtt Mohammadi a betiltott iráni Emberi Jogvédők Központjának alelnöke volt.

Az iráni hatóságok többször is bebörtönözték és zaklatták.

2021 májusában egy teheráni bíróság két és fél év börtönre, nyolcvan korbácsütésre és két különböző pénzbüntetésre ítélte „a rendszer elleni propaganda terjesztését” is magában foglaló vádak miatt.

2016-ban az aktivista 16 év börtönt kapott olyan vádak alapján, amelyek jogvédő szervezetek szerint kizárólag emberi jogi tevékenységeihez kapcsolódnak.

2020 októberében kiengedték a börtönből, miután büntetését enyhítették, ám ő továbbra is bírálta az emberi jogi visszaéléseket Iránban, és azzal vádolta a börtönhatóságokat, hogy szexuálisan zaklatták őt és más női foglyokat.

2021 márciusában Mohammadi más aktivistákkal közösen hivatalos panaszt nyújtott be a politikai fogvatartottak magánzárkába zárása ellen.

Újságíróként és mérnökként számos rangos díjjal jutalmazták, köztük 2018-ban az Amerikai Fizikai Társaság Andrej Szaharov-díjával az emberi jogok érvényesítése terén végzett kiemelkedő teljesítményéért.

Egy iráni menekült Belgrádban: hajléktalanból lett hivatalos tolmács
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00
XS
SM
MD
LG