Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb dróncsapáshullám Ukrajnában, Bahmut védői kitartanak


Holttestek elszállítása 2023. május 3-án Herszonban, ahol egyebek mellett egy szupermarketet is légicsapás ért
Holttestek elszállítása 2023. május 3-án Herszonban, ahol egyebek mellett egy szupermarketet is légicsapás ért

Az orosz inváziós erők ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadták az ország számos pontját, de a légvédelem ezúttal is jól vizsgázott. Eközben nem csitultak a harcok a keleti fronton sem.

Az ukrán hadsereg friss tájékoztatása szerint az oroszországi Brjanszk régióból és az Azovi-tenger keleti partjáról különböző célpontokra kilőtt huszonnégy drón közül tizennyolcat megsemmisítettek.

Kijevet négy napon belül immár harmadjára vették célba, a támadást sikerült elhárítani, viszont a lelőtt eszközök lezuhanó roncsai miatt több járműben és útszakaszban károk keletkeztek.

A fővárosi régió mellett Ukrajna több más pontján is órákon keresztül szóltak a légiszirénák, az Odesszai és Zaporizzsjai területről robbanásokat lehetett hallani.

Ehhez kapcsolódóan: Kreml: Ukrajna dróncsapásokkal próbált végezni az orosz elnökkel

Civil halottak

Egy nappal korábban, szerdára virradóra is hasonló csapáshullámról érkeztek hírek, a megszállók akkor legalább huszonöt civillel végeztek, a halottak nagy többségét Herszon városában jegyezték fel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és arról számolt be, hogy egyeseket bevásárlás közben, a vasútállomáson, otthonukban vagy tankolás közben érte a halál.

Olekszandr Prokugyin herszoni kormányzó bejelentette, hogy május 5. este nyolc órától május 8. reggel hat óráig kijárási tilalmat vezetnek be a megtámadott városban, amelyet az utóbbi hetekben is hevesen ágyúztak az orosz csapatok a Dnyeper folyó túlpartjáról.

Eközben továbbra sem csitultak a harcok a keleti Donyecki területen, ahol az inváziós erők még mindig a már mintegy kilenc hónapja ostromlott Bahmutra összpontosítják erőfeszítéseiket, illetve Marjinkára és Avgyijivkára. A térségben az elmúlt 24 órában negyven előretörési kísérletet vertek vissza az ukrán katonák.

Szerdán Oroszország több pontjáról tűzről érkeztek jelentések, például kigyulladt egy üzemanyagraktár Volna településen, amely a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigetre vezető híd közelében fekszik. A tűz okát nem közölték a hatóságok.

A Kreml szóvivője azt állította, hogy az ukrán haderő Vlagyimir Putyin rezidenciáját próbálta meg eltalálni pilóta nélküli repülőgépekkel kedd éjszaka.

Az ukrán vezetés tagadta, hogy bármi közük lett volna az állítólagos támadáshoz, amelyet sokak szerint az oroszok rendeztek meg.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG