Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb dróntámadások Oroszország több pontján


Lakóépületet ért dróntámadás az oroszországi Kurszki területen 2023. augusztus 31-én
Lakóépületet ért dróntámadás az oroszországi Kurszki területen 2023. augusztus 31-én

Többek között Moszkva és egy atomerőmű közelében is pilóta nélküli repülőgépet észleltek az orosz hatóságok. Eközben több civil megsebesült Ukrajnában az inváziós erők légicsapásaiban.

A nyugat-ukrajnai Vinnicjában péntekre virradóra manőverező robotrepülőgép találta el egy magáncég központját, ahol három ember megsebesült – írta Szerhij Borzov kormányzó Telegramon.

Az ukrán légierő bejelentette, hogy sikerrel megsemmisítettek egy második cirkálórakétát az éjszaka folyamán a Kirovohradi területen.

Ehhez kapcsolódóan: Egy orosz gyár kiskorúakkal szerelteti össze az iráni kamikazedrónokat

Korábban Szergej Szobjanin moszkvai polgármester tudatta, hogy újabb ukrán drónt lőttek le a várostól délkeletre fekvő Ljubercinél.

A történtekre tekintettel egy időre felfüggesztették a három fő repülőtér, a Seremetyjevói, a Vnukovói és a Domogyedovói légikikötő működését. Az utóbbi napokban többször is volt példa hasonló zavarra.

Az ugyancsak oroszországi Kurcsatovban pilóta nélküli repülőgép talált el egy önkormányzati épületet és egy lakóházat. Jelenleg zajlik a kárfelmérés. A településen található atomerőműben nem keletkezett kár, legalábbis nem érkeztek hírek róla.

Mihail Vedernyikov, a Pszkovi terület kormányzója egy „azonosítatlan objektum semlegesítéséről” tett jelentést, az incidensről videófelvételt is bemutatott az interneten. Áldozatokról, anyagi károkról nem esett szó.

Ezt az ukrajnai határtól mintegy 660 kilométerre lévő régiót a héten már célba vették drónokkal, akkor egy repülőtéren négy Il–76-os katonai szállítógép rongálódott meg.

Ukrán mérnökök bakancsra rögzíthető, 3D nyomtatású aknavédőt fejlesztettek ki
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:58 0:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap közölte, hogy a stratégiai iparágak minisztériuma olyan fegyvert fejlesztett ki, amellyel akár hétszáz kilométerre fekvő célpontokat is képesek eltalálni. Részleteket nem árult erről.

A kijevi vezérkar tájékoztatása szerint az utóbbi nap során több mint huszonöt közvetlen összecsapásra került sor a fronton.

Mint írták, a hadsereg ellenoffenzívája továbbra is zajlik Melitopol irányában.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin valójában elpusztítja a modern Oroszországot

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Európai Unió csütörtöki informális külügyi tanácsülésén élesen kikelt azok ellen, akik kritizálják a védelmi erők előrehaladásának lassúságát.

Szavai szerint a bírálók ezzel „arcul köpnek” minden ukrán katonát, aki az életét áldozza minden egyes felszabadított négyzetkilométerért. Arra szólította fel az érintetteket, hogy „fogják be a szájukat”, és próbáljanak meg maguktól akár egyetlen négyzetcentimétert is visszafoglalni.

Az újabb ellenoffenzíva megindítása óta az ukrán fegyveres erők már tucatnyi település felett átvették az ellenőrzést, eddig azonban nem sikerült áttörniük a megszállók fő védelmi vonalait.

Az ülésen az ukrán diplomácia vezetője a fegyverszállítások fokozását sürgette, egyebek mellett több harckocsit és páncélozott mentőautót kért.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG