Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hét év börtönt kapott Oroszországban egy önkormányzati képviselő háborúellenes kijelentései miatt


Alekszej Gorinov, a moszkvai Krasznoszelszkij kerület önkormányzati képviselője a Meszcsanszkij bíróságon 2022 július 8-án
Alekszej Gorinov, a moszkvai Krasznoszelszkij kerület önkormányzati képviselője a Meszcsanszkij bíróságon 2022 július 8-án

Egy orosz bíróság hét év börtönre ítélt egy moszkvai városi képviselőt, miután bűnösnek találta abban, hogy „tudatosan hamis információkat terjesztett” az orosz hadseregről.

A moszkvai Meszcsanszkij kerületi bíróság pénteken hozta meg az ítéletet Alekszej Gorinov ügyében – közölte a TASZSZ hírügynökség.

Az OVD-Info nevű megfigyelő szervezet szerint a tárgyalások alatt több néző tapsolt Gorinovnak, őket bírósági teremőrök tartóztatták le.

Gorinov az első választott képviselő Oroszországban, akit a „hamis információk terjesztéséről” szóló törvény alapján ítéltek el, amelyet az ukrajnai invázió után fogadtak el. Akár 15 év börtönbüntetést is kaphatott volna.

A moszkvai városi képviselőtestület márciusi ülésén Gorinov bírálta az orosz inváziót, és azt mondta, hogy nem helyes gyermekrajzversenyt rendezni, miközben Ukrajnában „minden nap gyerekek halnak meg”.

Egy júniusi bírósági meghallgatáson az áprilisban letartóztatott Gorinov egy táblát tartott a magasba, amelyen az állt, hogy „elítélem a háborút”.

Az ügyészek országszerte több tucatnyi vizsgálatot indítottak olyan emberek ellen, akik bírálták az ukrajnai háborút, vagy csupán békére szólítottak fel. A Kreml ragaszkodik ahhoz, hogy az inváziót „különleges katonai műveletnek” nevezze.

„Hét év börtön szavak miatt. Hét év börtön egy feljelentés miatt” – mondta Andrej Pivovarov, egy ismert ellenzéki aktivista, akire ötéves börtönbüntetés vár „nemkívánatos szervezet” vezetése miatt.

„Az oroszországi elnyomás új, sötét fejezete hivatalosan is elkezdődött” – írta a Facebookon Gorinov, miután megkapta az ítéletet.

Készült az AP és a TASZSZ tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG