Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb fővárosi gimnázium több pedagógusa csatlakozott az érettségibojkotthoz


HUNGARY-EDUCATION-PROTEST
HUNGARY-EDUCATION-PROTEST

A Veres Pálné Gimnáziumban 28 tanár, a tantestület 42 százaléka döntött úgy, hogy nem vállalnak önkéntes feladatot az érettségi vizsgák lebonyolításában egészen addig, amíg a kormány nem foglalkozik a pedagógusok követeléseivel.

A Facebookon közzétett nyilatkozat szerint a bojkott azt jelenti, hogy sem az emelt szintű írásbeli vizsgák javításában, sem az emelt szintű szóbeli bizottságok munkájában nem vesznek részt a csatlakozók, nem vállalnak elnöki feladatokat a középszintű érettségi vizsgákon. Mint írják, ezzel a törvényes eszközzel kívánják jelezni, hogy „a látszólagos csend ellenére a problémák megoldására továbbra sem kaptunk semmilyen konkrét, egyeztetésen alapuló választ".

A bojkottot mindaddig folytatják, amíg a kormányzat a pedagógusok 9 pontos követelésével érdemben foglalkozni nem hajlandó.

A feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2., így a nyilatkozók szerint a kormányzatnak az érettségikig még több, mint két hónap áll rendelkezésére, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére. Hozzáteszik, saját intézményükben diákjaik leérettségiztetése közép szinten munkaköri kötelességük, aminek természetesen eleget is tesznek.

Korábbi cikkünk a témában: A közoktatási tiltakozások eredménye – folytatódó kirúgások, csalódottság és reálbércsökkenés

A Telex értesülése szerint a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanárának kezdeményezéséhez már csatlakoztak tanárok az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából.

Több mint egy éve kezdődött a pedagógusok tiltakozása, követekéseiket kilenc pontban fogalmazták meg:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Korábbi cikkünk a témában: „Nem tehettem másképp” – Pintér Sándor a tanárok kirúgásáról

Érdemi eredményt mindeddig nem értek el a tiltakozások. Miközben a szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos béremelés legyen, a pedagógusok nemhogy béremeléssel, de reálbércsökkenéssel kezdték az évet, tavasszal pedig teljesen átalakítja a pedagógusbér-rendszert a kormány, bevezetve egy új teljesítményértékelést.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG