Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb halálos orosz dróntámadás-sorozat Ukrajnában


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. március 21-én
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. március 21-én

Bár a légvédelem sikerrel leszedte a legtöbb pilóta nélküli repülőgépet, az éjszakai csapásoknak így is három halálos áldozatuk volt. Eközben nem csitultak a harcok a nyolc hónapja hevesen ostromlott Bahmutnál sem.

Csütörtökre virradóra Kijevben és több más területen is megszólaltak a légiszirénák. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a főváros régiójában három ember életét vesztette és hét másik megsebesült, valamint egy polgári létesítményben károk keletkeztek.

„Március 22-én éjszaka az ellenség újabb masszív légicsapást indított iráni gyártású, Shahed-136 típusú pilóta nélküli repülőgépekkel” – írta napi jelentésében az ukrán hadvezetés.

A vezérkar azt közölte, hogy az előzetes információk szerint a huszonegy drónból tizenhatot kilőttek, a veszély azonban továbbra is magas az ország egész területén.

Az északi Zsitomir megyében a kritikus infrastruktúrát érte találat a helyi vezetés tájékoztatása szerint. „Három ellenséges drónt lőttek le a légvédelmi egységek” – írta a Telegramon Vitalij Bunecsko, a régió kormányzója, hozzátéve, hogy áldozatokról nem tudni.

Robbanásról érkeztek jelentések a nyugat-ukrajnai Hmelnickijből a riadó idején, azonban nem észleltek repülőgépeket a terület felett.

Keleten az ukrán biztonsági erők az elmúlt 24 órában 114 támadást vertek vissza, elsősorban Bahmut környékén, ahol a megszállók próbálnak a már jórészt porig rombolt és csaknem teljesen kiürült város központja felé előrenyomulni.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Eközben az Oroszország által még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten lévő Szevasztopolban felfüggesztették az orosz fekete-tengeri flotta bázisának számító kikötőváros körüli kompjáratokat, miután a légvédelem elhárított egy ukrán dróntámadást.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a krími várost megrázó robbanás után

Kijev nem kívánta kommentálni az erről szóló híreket, független forrásból pedig egyelőre nem lehetett megerősíteni a történteket.

A japán miniszterelnök meglepetésszerű látogatást kezdett Ukrajnában kedden, néhány órával azután, hogy a kínai elnök háromnapos vizitre érkezett Oroszországba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kisida Fumiót „a nemzetközi rend erőteljes védelmezőjének és Ukrajna régi barátjának” nevezte.

Ehhez kapcsolódóan: Japán és Kína vezetői az ukrajnai háború rivális fővárosaiban

Japán lesz a házigazdája a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő országcsoport (G7) májusi csúcstalálkozójának, amelynek egy részére Ukrajnát is meghívták, így Zelenszkij is be fog csatlakozni virtuálisan.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG