Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb harcok Ukrajnában, összecsapások a határ orosz oldalán


Utcakép a Dnyipro elleni rakétatámadás után Ukrajnában 2023. június 4-én
Utcakép a Dnyipro elleni rakétatámadás után Ukrajnában 2023. június 4-én

Az elmúlt 24 órában újabb harcok voltak Kelet- és Dél-Ukrajnában – közölte az ukrán hadsereg. Több behatolásról érkezett hír Ukrajnából az oroszországi Belgorodi területre, miközben Kijev azt állítja: orosz szabotőrök beszivárgási kísérletét hiúsította meg a Harkivi területen.

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 29 orosz támadást vertek vissza kelet-ukrajnai állásaik ellen, miközben keleten és délen folytatódtak a harcok – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara június 5-én.

Az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a Harkivi, Luhanszki és Donyecki területen, válogatás nélkül lőttek a levegőből és a földről katonai és polgári célpontokat egyaránt – közölte a hadsereg. Folytatódtak a harcok az oroszok által részben megszállt déli területeken, Zaporizzsjában és Herszonban – áll a közleményben.

Közben Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka június 5-én azt mondta, hogy az ukrán erők folytatták az előrenyomulást a Donyecki területért hónapok óta folyó harc középpontjában álló Bahmut közelében.

„Tovább haladunk előre” – jelentette Szirszkij Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy alakul a vadászgép-koalíció az ukrán légierő támogatása érdekében?

Szabotőrök a határ két oldalán

Ugyancsak június 5-én reggel az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy meghiúsított egy nagy ukrán ellentámadást Donyeck déli részén, és azt állította, hogy az oroszok több száz ukrán katonát öltek meg.

A minisztérium szerint az ukrán hadsereg hat gépesített és két harckocsizászlóaljjal támadott Donyeck déli részén, de a támadás „nem járt sikerrel”.

Kijev nem kommentálta a jelentést, amelyet független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Az orosz védelmi minisztérium június 4-én közölte, hogy sikerült visszaverniük „ukrán terroristák szabotázs- és felderítőcsoportjának” behatolási kísérletét az oroszországi Belgorodi területen, az ukrajnai határ közelében található Novaja Tavolzsanka településnél.

Az ukrán hadsereg ugyanakkor június 5-én arról számolt be, hogy az ukrán erők időben észrevették és visszaverték Oroszország kísérletét egy „szabotázs- és felderítőcsoport” átszivárogtatására a határon a kelet-ukrajnai Harkivi területre.

„Sziverszkij és Szlobozsanszkij irányában az elmúlt nap folyamán az ellenség sikertelenül próbált áthatolni Ukrajna államhatárán a Harkivi terület Zelene települése mellett” – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara egy üzenetben június 5-én.

A Harkivi terület határos az oroszországi Belgorodi területtel, ahonnan az elmúlt napokban többször is összecsapásokról érkeztek hírek.

Ehhez kapcsolódóan: Óvóhelyen várakozó idősek, kimenekített iskolások – az oroszországi területet érő légcsapás képei

Meghiúsult orosz–orosz fogolycsere

Június 4-én állítólag újabb harcok törtek ki az ukrán határ orosz oldalán. A Kreml ellen harcoló fegyveresek azt mondták, hogy több orosz katonát foglyul ejtettek, és átadták őket Kijevnek, miután hiába várták a Belgorodi terület kormányzóját a fogolycseréről kezdeményezett tárgyalásra.

A kormányzó, Vjacseszlav Gladkov elismerte, hogy harcok folytak az Ukrajnával határos térségben, az Ukrajna-barát oroszok több katonát foglyul ejtettek.

Korábban azt ígérte, hogy a határ közelében találkozik a harcosokkal, és „garantálja a biztonságukat” a csere megbeszélése érdekében. A Kremllel szemben álló fegyveresek azonban arról számoltak be, hogy a kormányzó nem érkezett meg, foglyaikat átadják az ukrán kormánynak.

A fejleményeket egyelőre nem lehetett független módon ellenőrizni.

Az önmagát Orosz Önkéntes Hadtestnek nevező fegyveres csoport közleményt és videót tett közzé Telegramon. Utóbbiban állítása szerint 10-12 foglyul ejtett orosz katona látható, közülük kettő kórházi ágyon.

Az Oroszországon belüli katonai akcióra két héttel azután került sor, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest és egy másik csoport, a Szabad Oroszország Légió meglepő és vakmerő behatolást követően megtámadta az orosz erőket a Belgorodi terület városaiban és falvaiban. Ukrajna tagadta, hogy ő állna a támadások mögött.

Június 4-én ukrán tisztviselők közölték, hogy egy kétéves gyerek halt meg egy orosz légicsapásban a közép-ukrajnai Dnyipro városában, miközben a fővárosban, Kijevben a légvédelem orosz drónok és rakéták támadásait verte vissza.

Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki területi katonai közigazgatás vezetője szerint a június 3-án este Dnyipro egyik lakónegyedére mért orosz légicsapásban 22 ember – köztük öt gyermek – sérült meg.

A nappali bombázások alatt a metróállomásokra menekülnek a kijeviek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00
Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG