Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg


A Gázából kihozott három meggyilkolt izraeli túsz fotója (balról jobbra: Michel Nisenbaum, Hanan Jablonka, Oryon Hernandez Radoux)
A Gázából kihozott három meggyilkolt izraeli túsz fotója (balról jobbra: Michel Nisenbaum, Hanan Jablonka, Oryon Hernandez Radoux)

Újabb három, október 7-én megölt túsz holttestét hozta ki éjszaka a Gázai övezetből az izraeli hadsereg, miközben az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága hamarosan dönthet arról, hogy Izraelnek le kell-e állítania katonai műveleteit, és ki kell-e vonulnia a területről.

Hanan Jablonka, Michel Nisenbaum és Orion Hernandez Radoux holttestét találták meg, az izraeli hatóságok értesítették családtagjaikat. A hadsereg szerint a Mefalsim kereszteződésnél történt támadáskor ölték meg őket, és holttestüket Gázába vitték.

A bejelentés kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy a hadsereg közölte, hogy megtalálta három másik izraeli túsz holttestét, akiket szintén a terrortámadás napján öltek meg.

A Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei az október 7-i támadásban mintegy 1200 embert, főként civileket öltek meg, és körülbelül 250 embert raboltak el. A túszok nagyjából felét azóta kiszabadították, a legtöbbjüket fogolycserével, a novemberi egyhetes tűzszünet alatt.

Izrael szerint még mindig mintegy száz túsz van fogságban Gázában, és még nagyjából harminc túsz holtteste.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök megfogadta, hogy felszámolja a Hamászt és visszahozza az összes túszt, de eddig ez nem történt meg. Közben egyre nő rajta a nyomás, otthon a lemondását követelik, az Egyesült Államok pedig azzal fenyegetőzött, hogy a gázai humanitárius helyzet miatt csökkenti a támogatását.

Pénteken Netanjáhú azt mondta, hogy az országnak kötelessége mindent megtenni az elrabolt túszok hazatéréséért, az élőkért és a halottakért egyaránt.

Péntek délután várható a hágai Nemzetközi Bíróság döntése Dél-Afrika keresete nyomán arról, hogy a bíróság kötelezi-e Izraelt a hadműveletek beszüntetésére. Izrael valószínűleg nem tenne eleget egy ilyen döntésnek, de a Nemzetközi Bíróság álláspontja még nagyobb nyomást gyakorolna az egyre inkább elszigetelődő Izraelre.

A túszok ügyében az izraeliek két fő táborra oszlanak: vannak, akik azt akarják, hogy a kormány függessze fel a háborút, és szabadítsa ki a túszokat, mások szerint a túszok sorsa a Hamász felszámolásának fájdalmas ára. A Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom közvetítésével folytatott tárgyalások kevés eredményt hoztak.

A kormánnyal szemben egyre nagyobb az elégedetlenség Izraelben a túszok ügyének kezelése miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Megérkezett az első segélyszállítmány a tenger felől Gázába

A hét elején a túszok rokonait képviselő csoport új videófelvételeket tett közzé, amelyeken a Hamász öt izraeli katonanőt ejt foglyul a gázai határ közelében október 7-én.

A videón több fiatal katona véresen és sebesülten látható. Az egyik jelenetben egy palesztin fegyveres azt mondja az egyik rémült nőnek, hogy gyönyörű.

A videó országszerte újabb tüntetéseket váltott ki, ahol a túszok szabadon bocsátását követelték.

A hadsereg pénteken közölte, hogy az újabb túszokat egy dzsabalíjai hadműveletben találták meg. Daniel Hagari szóvivő azt mondta, hogy a hadsereg a Gázában harcoló izraeli erők által a múlt héten feltárt „fontos hírszerzési információk” alapján tudta visszaszerezni a holttesteket.

A túszok rokonait képviselő csoport közölte, hogy a holttesteket visszaadták a családoknak, hogy eltemethessék őket.

Az 59 éves Nisenbaum brazil–izraeli kettős állampolgár volt a déli Szderót városából. Akkor ejtették túszul, amikor négyéves unokáját mentette.

A harmincéves Oryon Hernandez Radoux francia–mexikói állampolgár volt, a Nova fesztiválról vitték el, ahol párjával, Sani Lukkal vett részt. Luk holtteste egyike volt azoknak, amelyeket csaknem egy hete talált meg a hadsereg.

A 42 éves Jablonkát, egy kétgyermekes családapát szintén a zenei fesztiválról vitték el. Családja decemberben azt mondta az AP-nek, hogy nagyon szerette a zenét. Elrablása után majdnem két hónapig nem kaptak hírt róla, nem tudták, hogy él-e vagy meghalt.

A terrortámadásra válaszul indított izraeli offenzíva a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 35 ezer palesztint ölt meg, és humanitárius válságot okozott az övezetben.

Miközben a Hamász képességei meggyengültek a csaknem nyolc hónapja tartó háború alatt, fegyveresei képesek voltak újraszerveződni Gáza északi részén, ahonnan ismét rakétákat lőnek ki a közeli izraeli településekre. Izrael szerint csapatai a déli Rafahban, Gáza középső részén és az északi Dzsabalíjában harcolnak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG