Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb határvillongások Tádzsikisztán és Kirgizisztán között


Lerombolt épület a tádzsik–kirgiz határ közelében lévő Iszfarában 2022. április 26-án
Lerombolt épület a tádzsik–kirgiz határ közelében lévő Iszfarában 2022. április 26-án

Szerdára virradóra ismét fegyveres összecsapások törtek ki tádzsik és kirgiz határőrök között egy vitatott határszakaszon.

A kirgiz határőrök azzal vádolták meg a tádzsikokat, hogy a határ eddig még kijelöletlen részein vettek fel állásokat. A tádzsik hadsereg szerint a kirgizek „minden ok nélkül” lőni kezdték őket, a tüzet így viszonozniuk kellett.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint egy tádzsik katona életét vesztette. Ezt független forrásból nem lehet megerősíteni.

Tádzsikisztán az incidenst követően bejelentette, hogy további katonai erőket és felszereléseket küld a térségbe.

A Szabad Európa helyi tudósítói arról számoltak be, hogy a felek tárgyalásokat kezdtek a vitás kérdés megoldásáról.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 970 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – számos határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Mindkét közép-ázsiai ország vezetője részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) e heti üzbegisztáni csúcstalálkozóján, amelyen jelen lesz többek között Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG