Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb járványellenes korlátozások jöhetnek Romániában


Túlzsúfolt intenzív osztály egy bukaresti kórházban 2021. október 19-én
Túlzsúfolt intenzív osztály egy bukaresti kórházban 2021. október 19-én

Klaus Iohannis román elnök szerdára összehívta az illetékes kormányzati tisztségviselőket, hogy újabb korlátozásokat rendeljenek el a koronavírus gyors terjedésének feltartóztatása céljából.

„Úgy döntöttem, hogy találkozót hívok össze holnapra minden illetékessel, hogy világos korlátozó intézkedéseket fogadjunk el a fertőzésszám csökkentése érdekében” – közölte az államfő kedden.

Hangsúlyozta, hogy „a hatóságok konkrét cselekvésének hiánya riasztó”, a helyzetet pedig „borzalmas léptékű nemzeti drámának” nevezte. Emellett felszólította a lakosságot, hogy viseljenek védőmaszkot, oltassák be magukat, kerüljék a tömeget, valamint tartsák be a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

„Nem szabad elvesztegetnünk több időt (…) Nem számít, hogy ez milyen népszerűtlen” – emelte ki arra utalva, hogy Romániában is oltási igazolványhoz köthetik a belépést az éttermekbe, az edzőtermekbe és más helyekre.

Iohannis úgy vélekedett, hogy az országban túl lassan halad az immunizációs program, azonban nem nevezte meg ennek felelőseit.

Romániában október 19-én 18 863 új koronavírusos esetet és 574 halálos áldozatot regisztráltak. A járvány kezdete óta most lépte át először az ötszázat az egy nap alatt feljegyzett halottak száma a 19 milliós országban.

Drámai hangvételű sajtótájékoztatóján az elnök rámutatott, hogy az új fertőzöttek száma „nem pusztán egy szám”. „Mától 18 863 román ember szíve ver az ismeretlentől való félelemmel telve. Mindegyiküknek van családja, vannak szeretteik, akik kapcsolatba kerülhettek a kórral (…) Emberek, akik néhány hete még élvezték az életet, terveket szőttek, most maguk mögött hagyják a halálukat gyászolók könnyeit és kétségbeesését” – mondta.

Ez lehet az utolsó esély a Covid eredetének megismerésére?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Kevesen oltatják be magukat

Leszögezte, hogy az oltás jelenti az egyetlen megoldást, amely mindenhol bevált, és biztosított mindenkit afelől, hogy a Romániában elérhető vakcinák mind biztonságok és hatásosak.

Bulgária után Romániában a második legalacsonyabb az átoltottsági arány az Európai Unióban. Mindössze a felnőtt lakosság 34 százaléka van teljesen beoltva, szemben a közösség 74 százalékos átlagával.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a helyzetre reagálva szakértői csoportot és felszereléseket küld hamarosan az országba, így segítve a járvány elleni küzdelmet.

„A prioritás most az átoltottsági arány növelése a sérülékeny csoportok tagjainak körében, a kórházba kerülés és a halál kockázatának csökkentése, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csillapítása” – hangsúlyozta dr. Heather Papowitz, a WHO munkatársa.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG