Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb jogvédőket állítanak bíróság elé Belaruszban


Marfa Rabkova, Andrej Csapjuk és a többi vádlott
Marfa Rabkova, Andrej Csapjuk és a többi vádlott

Hétfőn zárt ajtók mögött megkezdődött Minszkben a tárgyalása a Vjaszna emberijog-védő csoport két munkatársának és nyolc másik aktivistának, az eljárás sokak szerint politikailag motivált.

Az egyik vádlott Marfa Rabkova, a szervezet volt koordinátora, aki ellen egyebek mellett szélsőséges csoport létrehozása és működtetése, közrendet megzavaró tevékenység szervezése és bátorítása, társadalmi gyűlöletkeltés, huliganizmus, vandalizmus, valamint magántulajdon megrongálása miatt emeltek vádat. Amennyiben mind a tizenhárom vádpontban bűnösnek találják, akár húsz évre is rács mögé kerülhet.

Az ártatlanságát hangoztató, politikailag motivált eljárást emlegető Rabkovát 2020 szeptemberében tartóztatták le.

Társát, az önkéntes Andrej Csapjukot vandalizmus és közrend megzavarása miatt ítélhetik el. A többi nyolc gyanúsított is hasonló vádakkal néz szembe.

Súlyos elnyomás

Belaruszban a 2020 augusztusi elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 67 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG