Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb két gabonaszállító hajó indult el Ukrajnából, megnyílik a harmadik kikötő


A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Star Helena elhagyja a csornomorszki kikötőt 2022. augusztus 7-én
A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Star Helena elhagyja a csornomorszki kikötőt 2022. augusztus 7-én

Két újabb, kukoricát és szóját szállító hajó indult hétfőn útra Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből – közölte Törökország és Ukrajna. Így a hajók száma tízre nőtt azóta, hogy az első a múlt héten elindult az ukrán gabonaexport újraindításáról kötött megállapodás értelmében.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország a múlt hónapban hozta tető alá az egyezséget, miután olyan figyelmeztetések láttak napvilágot, hogy a gabonaszállítás leállása az ukrajnai orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

A Pivdennijből induló Sacura 11.000 tonna szójababot szállít Olaszországba – közölte hétfőn a török védelmi minisztérium, míg a Csornomorszkot elhagyó Arizona 48.458 tonna kukoricát visz a dél-törökországi Iszkenderunba.

Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov megerősítette, hogy mindkét hajó elhagyta a kikötőt, és hozzátette, hogy Pivdennij, a megállapodásban szereplő harmadik ukrán kikötő is végre üzembe állt a kezdeményezés részeként.

Kubrakov korábban azt mondta, hogy Pivdennij megnyitása havi hárommillió tonnára növeli Ukrajna teljes exportkapacitását.

Békeidőben Ukrajna havonta akár hatmillió tonna gabonát exportált fekete-tengeri és azovi-tengeri kikötőiből.

Az Ukrajnából vasárnap indult négy hajó várhatóan hétfő este köt ki Isztambul közelében – közölte a török védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy kedden át is vizsgálják őket.

Mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett akció keretében, a két ország együttesen a globális búzaexport közel egyharmadát adta.

A gabonaexport újraindítását egy isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) felügyeli, ahol orosz, ukrán, török és ENSZ-személyzet dolgozik.

A Razoni, a legelső hajó a tervek szerint vasárnap érkezett volna Libanonba, ám a Refinitiv hajókövető adatai szerint jelenleg Törökország déli partjainál horgonyoz.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium vasárnap közölte, hogy a Fulmar S, az első olyan, külföldi zászló alatt közlekedő teherhajó, amely a konfliktus óta elérte a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőt, készen áll a berakodásra.

Vasárnap Isztambulban ellenőrizték a második, Ukrajnába tartó hajót, az Osprey S-t, amely hétfő reggel a Refinitiv adatai szerint már szintén Ukrajna közelében járt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG