Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb korlátozások voltak a moszkvai reptereken ukrán drónok miatt


Az ukrán 53. dandár egyik katonája az orosz állásokat lövi rakétavetőből a fronton Donyeck közelében. 2023. augusztus 19.
Az ukrán 53. dandár egyik katonája az orosz állásokat lövi rakétavetőből a fronton Donyeck közelében. 2023. augusztus 19.

Két nagy moszkvai repülőtér ideiglenesen felfüggesztette a járatok érkezését és indulását augusztus 21-én, miután a védelmi minisztérium állítása szerint ukrán drónt lőttek le a fővárostól mintegy 65 kilométerre nyugatra.

A domogyedovói repülőtér "további repülésbiztonsági intézkedések biztosítása érdekében" korlátozta a járatokat – idézte az orosz média a légikikötő sajtószolgálatát. Előzőleg, ugyancsak augusztus 21-én felfüggesztették a járatokat a moszkvai vnukovói nemzetközi repülőtéren is, miután a védelmi minisztérium közölte, hogy egy ukrán drón zuhant le Moszkva térségében, miután az orosz légvédelem mozgásképtelenné tette. A minisztérium szerint senki nem sérült meg.

A két nemzetközi repülőtér normális működése a jelentések szerint körülbelül két óra elteltével állt helyre. Röviddel az újranyitásuk előtt a védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy másik drónt lőttek le a fővárostól mintegy 40 kilométerre nyugatra. A hírek szerint abban az incidensben ketten megsérültek.

Ilyen korlátozások már többször voltak az elmúlt napokban a moszkvai repülőtereken, állítólagos ukrán dróntámadások miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Egy ukrán garázsban, újrahasznosított alkatrészekből készülnek a lelőhetetlen katonai kocsik

Augusztus 20-án a hajnali órákban ideiglenesen leállították a domodegyovói és a vnukovói fel- és leszállásokat, válaszul egy ukrán dróncsapásra - közölték tisztviselők. A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Moszkva felett elektronikus úton tette mozgásképtelenné a drónt.

Augusztus 18-án kora reggel négy moszkvai repülőtéren – a Vnukovón, a Domogyedovón, a Seremetyevón és a Zsukovszkijon – mintegy 30 percre felfüggesztették a járatokat, miután a hatóságok bejelentették, hogy a belvárostól néhány kilométerre nyugatra ukrán drón csapódott egy épületbe.

A közelmúltban Ukrajnának tulajdonított dróntámadások sokasága okozott fennakadásokat Oroszország közlekedésében, az elmúlt hetekben több repülőteret is leállítottak. Augusztus 20-án dróntámadás érte az Ukrajnával határos délnyugati Kurki terület egyik vasútállomását, a jelentések szerint öt ember megsérült.

Ukrajna, amely jellemzően nem fűz megjegyzést a 18 hónapja tartó háborúban orosz területeken elkövetett támadásokhoz, nem reagált arra az állításra sem, hogy ő lőtte ki a Moszkva környékén augusztus 21-én lelőtt drónokat.

Ukrajna csak a saját területén használhatja a neki adományozott F-16-osokat

Ukrajna csak a saját területén használhatja a Dánia és Hollandia által adományozott F-16-os vadászgépeket – közölte hétfőn Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter.

Dánia és Hollandia vasárnap jelentette be, hogy F-16-osokat szállít Ukrajnának, az első hatot újév környékén.

"A fegyvereket azzal a feltétellel adjuk, hogy az ellenség kiűzésére használják őket Ukrajna területéről. És ennél nem mennek tovább" – mondta Ellemann-Jensen a Ritzau hírügynökség szerint.

„Ezek a feltételek, legyen szó tankokról, vadászrepülőkről vagy bármi másról” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat küldjön Ukrajnába

Dánia 19 repülőgépet fog szállítani Ukrajnának. Hollandiának összesen 42 darab F-16 áll rendelkezésére, de még nem döntötte el, hogy ezek mindegyikét odaadományozza-e.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta, hogy a gépek Ukrajna légvédelmét erősítik és az orosz erőkkel szembeni ellentámadást segítik.

Öngyilkos haditengerészeti drónokkal süllyesztik el az orosz hajókat a Fekete-tengeren
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG