Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb kormányátalakító lépések, önálló tárcát kap Nagy Márton, több feladatot Lázár János


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatában a közmédiában az ukrajnai háború miatt Oroszországot sújtó uniós szankciók következményeivel indokolta, hogy önálló minisztériumnak kell vinnie az energiaügyeket és a gazdasági feladatokat.

Orbán a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, hogy amikor a tavaszi választás után megalakította új kormányát, háború már volt ugyan, de még nem voltak Oroszországot sújtó uniós szankciók. Most azonban a kormánynak szerkezetében is alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy hosszan magas lesz az energia ára. A miniszterelnök most benyújtotta a parlamentnek a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatot. Ebben az szerepel, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), amelyet lemondásáig Palkovics László vezetett, megszűnik, december 1-jétől pedig Lantos Csaba, a MET Holding AG elnöke vezetésével megalakul az Energiaminisztérium.

Palkovics lemondásának lehetséges okairól ebben a cikkben írtunk bővebben: Megerősítették Palkovics László távozását, egyelőre nem vállal kormányzati tisztséget

A törvényjavaslatból azonban az is kiderül, hogy január elsejével kiválik a Miniszterelnöki Kabinetirodából az önálló Gazdaságfejlesztési Minisztérium, amelyet eddig gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterként Nagy Márton egykori jegybankalelnök vezetett, január elsejétől pedig immár önálló tárcaként irányít tovább.

Az Építési és Beruházási Minisztérium Lázár János irányításával Építési és Közlekedési Minisztérium néven folytatja a munkát.

Az már korábban tudható volt, hogy a TIM megszűnésével a területeit a meglévő minisztériumok között dobják szét:

  • az ipar a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz,
  • a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához,
  • a felsőoktatás Csák János kulturális és innovációs minisztériumához kerül,
  • Paks II. továbbra is a külügyi tárca, Szijjártó Péter hatásköre.

A rádiós nyilatkozatban arról is beszélt Orbán, hogy tavasszal újra fel kell tölteni a gáztározókat, gondoskodni kell megfizethető energiáról, növelni kell a saját erőből előállított energia mennyiségét; ezt a feladatot adta az új önálló energiaügyi minisztériumot vezető Lantos Csabának.

A másik kulcsfontosságú terület Orbán Viktor szerint a hadiipar fejlesztése, ezért arra kérte Palkovics László lemondott technológiai és ipari minisztert, hogy álljon a magyar hadiipar élére. Így ő a jövőben vezérigazgatóként a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. munkáját irányítja majd.

Elemző: „Udvartartásszerű kormányzati irányítás történik”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:54 0:00
Közvetlen elérés
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG