Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb mérföldkő: az EU-büdzséből támogatják az európai lőszergyártást


Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos
Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos

Egy szerdán bemutatott jogalkotási javaslat értelmében az Európai Unió költségvetése először járulna hozzá számottevő összeggel az európai védelmi ipar gyártási kapacitásainak növeléséhez, első körben a lőszerek gyártása terén. „Az általunk javasolt jogszabály példa nélkül álló. Célja uniós pénzből közvetlen támogatást nyújtani az európai védelmi ipar termelésének növeléséhez Ukrajna és saját biztonságunk érdekében” – szögezte le a javaslatot bemutató, belső piacért felelős biztos, a francia Thierry Breton.

Nincs gond a gyártókapacitásokkal

A korábbi francia miniszter – akire kulcsszerepet osztottak az EU stratégiai autonómiájának eléréséhez szükséges jogszabályi kezdeményezések kidolgozásában – az elmúlt hetekben tizenegy uniós tagállamban összesen tizenöt hadiüzemet keresett fel, hogy felmérje az európai ipar lőszergyártásra képes kapacitásait.

Breton a körút mérlegét megvonva arra a megállapításra jutott, hogy az EU hadiipara már most képes az EU és Ukrajna számára rövid távon szükséges lőszermennyiség előállítására, legalábbis a kapacitásai megvannak hozzá. Amire viszont most szükség van, az a biztos szerint az, hogy az európai védelmi ipar hadigazdaság-üzemmódba kapcsoljon. „Bízom benne, hogy tizenkét hónapon belül képesek leszünk az éves lőszergyártási kapacitásunkat évi egymillió darabra felfuttatni Európában” – jelentette ki a bizottság belső piacért, így a védelmi iparért is felelős tagja.

A szerdán bemutatott javaslat egy, alapvetően Ukrajna tüzérségi lőszerekkel való gyors ellátását célzó háromlépcsős európai terv harmadik fázisa. Az EU tagállamai első lépcsőben vállalták, hogy a meglévő készleteikből részben a folyamatban lévő megrendelések átütemezése révén minél többet Ukrajnának szállítanak. Az EU az Európai Békekeret terhére vállalta, hogy egymilliárd eurót térít vissza a kormányoknak a keletkező költségekért. Második ütemben a tagállamok közösen és az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül közbeszerzés útján további készleteket vásárolnak. Sokáig vita volt arról, hogy a közbeszerzési tendereken csak európai vagy Európán kívüli cégek is indulhatnak majd. A békekeret ezt a kezdeményezést is egymilliárd euróval támogatja.

Akár hatvanszázalékos EU-támogatás a kapacitásbővítés költségeihez

A meghirdetett cél, hogy tizenkét hónapon belül egymillió darab, alapvetően 152 mm-es és 155 mm-es tüzérségi lőszert tudjanak szállítani a tavaszi offenzívára készülődő Ukrajnának. A Breton által említett cél az európai lőszergyártó kapacitás évi egymillió darabra való emeléséről az európai és az ukrán szükségletek kielégítését is tartalmazza, így annál nyíiván többre van szükség.

A friss javaslat a védelmi ipari gyártókapacitás mellett a gyártáshoz szükséges nyersanyagok beszerzéséhez, illetve az ellátási lánc fejlesztéséhez is támogatást kínál a fegyvergyártóknak. Minderre a rendelet tervezete ötszázmillió eurót javasol elkülöníteni a büdzséből, ennek több mint a felét az Európai Védelmi Alapból (EDF).

Az uniós büdzsé alapesetben az ipari gyártáskapacitás-fejlesztés költségeinek negyven százalékát finanszírozná, két tíz-tíz százalékos bónusszal. Az uniós önrész akár ötven-hatvan százalékra is felmehet, ha a cégek partnerségeket hoznak létre más európai fegyvergyártók bevonásával, illetve külön vállalják, hogy Ukrajna prioritást élvez majd a termékek értékesítésénél.

A költségek fennmaradó részét a kormányok és maguk a cégek állják. A bizottság részéről nyomást gyakorolnak az Európai Beruházási Bankra is annak érdekében, hogy hitelekkel segítse a fegyvergyártás felfuttatását. Werner Hoyer, az EIB elnöke azonban nemrég egy sajtókonferencián is megerősítette, hogy az EU bankjának nincs szándékában erre a területre tévedni, mert attól tart, hogy így elveszíti a piacokon a zöldbank besorolását. Brüsszelben azonban úgy vélik, hogy az EIB nem zöldbank, és státusza szerint az uniós politikák támogatása a feladata.

Két hónap alatt kellene elfogadni

A Breton által bemutatott javaslat a finanszírozás mellett egy szabályozói pillért is tartalmaz, lényegében két évre, 2025 júniusáig mentességet adva a védelmi iparnak a közbeszerzési, engedélyezési és egyéb szabályok alól a gyártási kapacitások gyors bővítését elősegítendő.

A bizottság azt szeretné, ha rekordidő alatt, két hónapon belül elfogadnák a jogalkotók az új jogszabályt. „Ezzel a jogszabállyal kiteljesítjük a védelem Európáját. A kutatási és fejlesztési együttműködés, majd a közbeszerzés támogatása után a védelmi ipar termelői bázisát támogatjuk” – húzta alá Thierry Breton.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG