Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb műtéten esett át a szétválasztott bangladesi ikrek egyike


A szétválasztott bangladesi ikrek családjukkal és a magyar orvosokkal.
A szétválasztott bangladesi ikrek családjukkal és a magyar orvosokkal.

Az ikrek rehabilitációja még évekig eltarthat, a magyar orvoscsapat közben más, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született bangladesi gyermekeken is tervez műtéteket végezni.

Kora reggel hajtotta végre a nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós beavatkozást a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata az ikerpár egyik tagján, Rabeyán. A szétválasztott bangladesi testvérek közül ő van jobb egészségügyi helyzetben. A kislány állapota a műtét után stabil, de szövődmények lehetségesek.

Mint közleményükben írják, az újrainduló első repülőgépjáratok egyikével utazott az orvoscsapat a hétvégén Bangladesbe, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát, amely nagy nemzetközi figyelmet kapott. A mostani beavatkozást magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, dr. Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Rukaya előtt hosszabb az út

A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik - olvasható az alapítvány honlapján a beszámoló.

Ikertestvére, Rukaya a szétválasztó műtét után 33 nappal agyvérzést kapott. Az ő felépülésének mértékéről nem nyilatkoznak az orvosok, de úgy látják, hogy a magyar irányítással folyó rehabilitációjának köszönhetően az ő állapota is jobb a vártnál. Beszélni nem tud, de egyre intenzívebben érdeklődik a külvilág iránt. Rajta tavaly decemberben végeztek koponya-helyreállító műtétet a magyar szakemberek.

A beavatkozás minden mozzanatát a magyar csapat dolgozta ki

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű műtétsorozatnak eddig három fázisát hajtották végre, a negyedik jelenleg is zajlik.

  1. Az első a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása dr. Hudák István vezetésével 2018-ban Dakkában.
  2. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott dr. Pataki Gergely vezetésével.
  3. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik dr. Pataki Gergely és dr. Csókay András vezetésével.

Tudományos jelentőségű, különleges technikákról van szó

A műtétsorozatban alkalmazott újítások nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki, alkalmazásukat több külföldi orvos is méltatta. A sebészeti lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyithatják meg az utat.

Külön említést érdemel a Rabeya koponyáját borító szövetek előkezelése. Ez ugyanis egy tavaly decemberben és idén márciusban az alapítvány plasztikai sebészeti csapata által szakaszosan behelyezett, magyar tervezésű, öntáguló szövettágító rendszerrel és sajátzsír átültetéssel történt.

Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a magyar orvosok megtervezték a lágyrészek fedését, a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészítették a csontpótló implantátum is. Ezt ültették be a mostani, dakkai operáció során a magyar szakemberek.

Nemcsak az ikreken segítenek

Rabeya és Rukaya rehabilitációja még évekig eltart majd. Közben a magyar csapat, amely immár tíz éve végzi helyreállító sebészeti tevékenységét, további műtéteket tervez végezni korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken. A csapatnak 7 éves bangladesi missziós tapasztalata van.

A járvány nehezíti a missziót

A pandémia meglehetősen kockázatossá teszi a magyar szakemberek számára a kiutazást és a kint tartózkodást is. A csapat rendkívül szigorú COVID-19 prevenciós protokollt dolgozott ki, hogy amennyire lehet, csökkentse a veszélyt, így vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamelyikük, csak hosszú kinti karantén után tud hazatérni.

XS
SM
MD
LG