Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nyugati szankciók Belarusszal szemben


Aljakszandr Lukasenka sajtótájékoztatót tart Minszkben 2021. augusztus 9-én
Aljakszandr Lukasenka sajtótájékoztatót tart Minszkben 2021. augusztus 9-én

Nagy-Britannia után az Egyesült Államok és Kanada is újabb kereskedelmi és pénzügyi szankciókat rendelt el a belarusz elnök rezsimjével szemben a tavalyi, sokak szerint elcsalt választás első évfordulóján.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a friss korlátozások egyebek mellett a volt szovjet tagköztársaság első számú exportcikkének számító, elsősorban szappan- és üveggyártásra használt hamuzsír (kálium-karbonát) előállításával foglalkozó vállalatokat célozzák, de intézkedéseket léptettek életbe például a Belarusz Olimpiai Bizottság ellen is, amiért „nem óvták meg az ország sportolóit a politikai diszkriminációtól és elnyomástól”.

„Ki kell állniuk az elnyomás ellen mindazoknak, akik törődnek az emberi jogokkal, a szabad és tisztességes választásokkal és a szólásszabadsággal” – írta közleményében Joe Biden amerikai elnök.

A kanadai kormány elsősorban a pénzpiacot, illetve a kőolaj- és hamuzsírszektort vette ezúttal célba. „Nem vetett véget a belarusz kormány az állampolgárok elleni súlyos jogsértéseknek (…) Ezek a lépések tovább fokozzák a nyomást a vezetésen” – közölte Marc Garneau külügyminiszter.

Belaruszban a tavaly augusztusi elnökválasztás után hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek a kelet-európai országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is börtönben vannak. Az országban azóta is belpolitikai káosz uralkodik.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni a 66 éves Lukasenkát, és számos szankciót is elrendeltek Belarusz ellen.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG