Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz csapások érték az ukrajnai kritikus infrastruktúrát


Orosz rakéta talált el egy lakóházat Krivij Rih városában 2022. december 16-án
Orosz rakéta talált el egy lakóházat Krivij Rih városában 2022. december 16-án

Rakéták csapódtak be pénteken több energetikai létesítménybe országszerte, az újabb támadások következtében zavarok keletkeztek az áramszolgáltatásban – közölték ukrán tisztségviselők.

Egyebek mellett a déli Herszon régióban, a Fekete-tenger partján lévő Odesszában és az ország középső részében található Vinnicjában is találat ért különböző célpontokat.

Áram nélkül maradt Harkiv város, Poltava és Kijev több kerülete is, ahogyan az északi Szumi megyében is kimaradások voltak.

„A lakásban 9 fok, odakint mínusz 6. Se víz, se áram, se fűtés, de élünk”

Ezt mondta szerkesztőségünknek a Kijevet ért, több négy órán tartó orosz rakétatámadás után Tompa Tibor. Az ukrán fővárosban élő üzletember, a Magyarok Kijevi Egyesületének alelnöke a Szabad Európának elmondta, péntek reggel 8.10-kor kezdődött a rakétatámadás és déli 12 óra után 19 perccel ért véget. Ő maga a lakásban, a fürdőszobában vészelte át ezt az időszakot, nem ment le az óvóhelyre.

„Remegtek a falak, az ajtók, éreztem a lában alatt a lökéshullámokat. Végig hallottam a robbanásokat, más a hangja annak a rakétának, amit eltalált a légvédelem és más annak, amit nem.”

Ő nem sérült meg és a felesége sem, aki az iskolában volt már a rakétatámadás kezdetekor. Viszont, mint mondta a környékükön is vannak sebesültek, Kijev megyében, a kertes házas részen súlyos állapotúak is. Úgy tudja, 40 rakéta repült Kijevnek, ebből 37-et sikerült lelőnie az ukrán légvédelemnek. Ilyen lelőtt orosz szárnyasrakéta darabjai csapódtak be a lakásuk és az onnan egy kilométerre lévő iskola mellett is.

A férfi munkahelyén egy raktár is találatot kapott, a cég telephelye egy hőerőmű mellett van, az ukrán fővárost zömében távfűtéssel fűtik. A raktárban dolgozók nem sérültek meg, időben kijutottak az épületből, amelynek ablakait, ajtóit kivitte a légnyomás.

„A lakásban 9 fok, odakint mínusz 6. Se víz, se áram, se fűtés, de élünk, és a sarki pék a támadás alatt is dolgozott, meleg kenyeret kaptam nála a rakétatámadás után. Most próbálok valami vacsorát készíteni a feleségemnek, aki a gyerekek szüleit várja az iskolába. Csak a szülőknek, hozzátartozóknak adhatják ki a gyerekeket, senki nem engednek egyedül haza.”

Tompa Tibor azt mondja, megtanulták, hogy a legfontosabb, hogy nem kell pánikba esni, „a radiátorok hidegek, de volt már ilyen". Mint mondja, tapasztalatai szerint egy ilyen erőteljes támadás után kell legalább két nap, hogy legyen, legalább időszakosan áram és fűtés.

Ehhez kapcsolódóan: Dróntámadás után Kijevből: minden van a piacon, de az árak a kétszeresére nőttek

Helyszíni beszámolók szerint nagy robbanásokat lehetett hallani az ukrán fővárosban, és több helyen a vasúti közlekedést is le kellett állítani az energiaszolgáltatás zavarai miatt.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy Krivij Rih városban lakóházba is rakéta csapódott, még folyik a kutatás a romok alá szorult túlélők után.

„Ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót, maradjanak az óvóhelyeken!” – figyelmeztetett a Telegramon.

Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója úgy fogalmazott, hogy Oroszország „masszív támadást” intézett Ukrajna ellen.

Az áldozatok számáról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, ahogyan azt sem tudni, hogy pontosan melyik energetikai létesítményeket érte találat.

Az orosz hadsereg október eleje óta nagy erőkkel támadja az ukrajnai kritikus infrastruktúrát, aminek nyomán emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Moszkva álláspontja szerint az energetikai hálózat legitim katonai célpontot jelent, Kijev azonban úgy véli, hogy ezzel a civilek szenvedését kívánják fokozni, ami háborús bűncselekmény.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG