Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz dróncsapások több ukrajnai város ellen


A dnyiprói orosz rakétatámadás helyszíne 2023. április 28-án
A dnyiprói orosz rakétatámadás helyszíne 2023. április 28-án

Szerdára virradóra ismét légicsapások értek több várost, köztük Kijevet, a pilóta nélküli repülőgépek többségét azonban sikerrel lelőtte a légvédelem. Eközben továbbra is zajlik a keleti Bahmut ostroma.

Az ukrán hadsereg friss tájékoztatása szerint az oroszországi Brjanszk régióból és az Azovi-tenger keleti partjáról különböző célpontokra kilőtt huszonhat drón közül huszonegyet megsemmisítettek.

A fővárosban nagyjából négy órán keresztül szóltak a légi szirénák hajnalban, azonban az iráni gyártású drónok mindegyikét leszedte a légvédelem a térségben. Az utóbbi hat napban ez volt a harmadik hasonló támadáshullám Kijevben.

Dnyipróban találat ért egy önkormányzati épületet. „Tűz keletkezett, de mostanra eloltották. Egyetlen lakos sem sebesült meg. A katasztrófavédelmisek még mindig a helyszínen dolgoznak” – jelentette a helyi katonai adminisztráció vezetője, Szerhij Liszak Telegramon.

Robbanásokról érkeztek hírek Cserkaszijból, Dnyipropetrovszkból és Zaporizzsjából is.

Eközben kigyulladt egy üzemanyagraktár az oroszországi Volna településen, amely a még 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigetre vezető híd közelében fekszik. A tűz okát nem közölték a hatóságok.

Erre nem sokkal azt követően került sor, hogy egy feltételezett dróntámadás következtében lángolni kezdett egy üzemanyagraktár a krími Szevasztopolban előző héten.

Ehhez kapcsolódóan: Szevasztopol elleni ukrán támadás elhárításáról számolt be az orosz hadsereg

A kelet-ukrajnai Donyecki területen az orosz inváziós erők folytatták az offenzívájukat, továbbra is főleg a mintegy kilenc hónapja ostromlott Bahmutra fókuszálva, illetve Limanra, Avgyijivkára és Marjinkára. Az elmúlt 24 órában több mint harminc előretörési kísérletet akadályoztak meg a védelmi egységek.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kedden ígéretet tett rá, hogy nem adják fel Bahmutot, rámutatva, hogy ennek nagy jelentősége van a vezérkar számára.

„A parancsnokokkal közösen meghoztunk több szükséges döntést a hatékony védelem biztosításának és a legnagyobb károk okozásának érdekében” – jelentette ki, miután látogatást tett a körzetben.

„Minden előrejelzés és tanács ellenére továbbra is tartani fogjuk Bahmutot, elpusztítva itt a Wagnert és az orosz hadsereg leginkább harcképes egységeit” – tette hozzá.

Speciális terápia segíti az ukrán katonákat a háborús traumák feldolgozásában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:44 0:00

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes arról számolt be, hogy az utóbbi időben több bahmuti kerület is gazdát cserélt.

„Vannak elveszített állások, de olyan pozíciók is, ahonnan kiűztük az ellenséget. Folytatódnak a heves összecsapások – jelen pillanatban a várost a mi fegyveres erőink ellenőrzik” – mondta tévéinterjújában.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat vezetője közölte, hogy zsoldosaik az előző nap folyamán bizonyos irányokban akár 160 métert is előrenyomulhattak, valamint megismételte azon korábbi állítását, miszerint az ukrán csapatok mostanra már kevesebb mint három négyzetkilométernyi területet uralnak a szinte teljesen kiürült és lerombolt városban.

A Vlagyimir Putyin elnök séfjeként is emlegetett oligarcha emellett ismét sérelmezte, hogy nem kapnak elegendő lőszert Moszkvától.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ezt tagadja, és többször hangsúlyozta, hogy a hazai védelmi ipar termelése alapvetően kielégíti a hadsereg igényeit.

Készült a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG