Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz dróncsapások Ukrajna ellen, továbbra is bizonytalan az amerikai támogatás


Mitch McConnell, Volodimir Zelenszkij és Chuck Schumer Washingtonban 2023. december 12-én
Mitch McConnell, Volodimir Zelenszkij és Chuck Schumer Washingtonban 2023. december 12-én

Oroszország ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta Ukrajnát, miközben továbbra sem sikerült megegyezni az Egyesült Államok Kongresszusában a Kijev támogatására szánt forrásokról, és idén már nem is lesz erről újabb szavazás.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az inváziós erők tizenkilenc drónt lőttek ki Kijevre, Odesszára, Herszonra és más területekre, amelyek közül tizennyolcat sikerrel megsemmisített a légvédelem.

„Előzetes információink szerint a fővárosban nem voltak áldozatok, nem történt pusztítás” – jelentette Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője Telegramon.

A tájékoztatás szerint a megszállók a Harkivi területet is irányított rakétákkal támadták, halottakról ott sem tudni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző napi évzáró sajtótájékoztatóján azon meggyőződését fejezte ki, hogy az Egyesült Államok hamarosan jóváhagyja a további katonai támogatást hazája számára.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai szenátus első körben blokkolta az Ukrajnának szánt támogatási keretet

Néhány órával később viszont olyan hírek érkeztek, amelyek szerint az amerikai szenátus idén már biztosan nem fog szavazni a jórészt Ukrajna támogatására szánt, körülbelül százmilliárd dolláros biztonsági alapról, miután a republikánus és a demokrata párti oldalnak továbbra sem sikerült a részleteiről megállapodnia.

„Tárgyalóink nagyon-nagyon keményen fognak dolgozni a decemberi és januári szünet idején. Célunk, hogy lépni tudjunk, amint visszatérünk” – emelte ki a szenátus demokrata párti többségét vezető Chuck Schumer.

Az illetékes a republikánus képviselőcsoportot irányító Mitch McConnell-lel közös nyilatkozatában arról írt, hogy a felek „biztató előrelépéseket tettek”, de „továbbra is vannak kihívást jelentő kérdések”.

Ebben a közleményben Schumer és McConnell is elkötelezettségét hangsúlyozta az Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatását, illetve a déli határ biztonságának megerősítését célzó csomag elfogadása mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Fehér Ház: Fogytán a pénz és az idő, mielőbb el kell fogadni az ukrán támogatási csomagot

Zelenszkij közölte, hogy mindezen zavarok dacára szállítás alatt vannak amerikai légvédelmi rendszerek, és az európai szövetségesek is segítséget nyújtanak, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy sürgősen el kell fogadnia a Nyugatnak a további támogatásokat, ezekre égető szükség van az önvédelemhez.

„Azonnali segítségre van szükségünk az Egyesült Államoktól. Támogatásra van szükségünk az Európai Uniótól. (…) Örülök, hogy partnereink hallottak minket és hallgattak ránk. Úgy gondolom, hogy nagyon közel van már a segítség érkezése” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikaiak fele támogatja az ukrajnai fegyverszállításokat

Az ukrán elnök magabiztosan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok minden beígért eszközt le fog szállítani, mondván, hogy az amerikai fél tisztában van azzal, hogy ezekre az invázióval szembeni küzdelemhez van szükség.

„Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok nem fog minket elárulni, és mindent meg fogunk kapni, amit ígértek” – húzta alá, kitérve az európai partnerekhez fűződő „különleges kötelékekre”.

Vlagyimir Putyin a katonai felső vezetőkkel folytatott megbeszélését követően úgy vélekedett, hogy az orosz hadseregnél „van a kezdeményezés” Ukrajnában.

Az államfő szerint az orosz katonaság lényegében azt teszi, amit „szükségesnek tart, amit akar, és ahol szükség van rá”, van, ahol az „aktív védelem” taktikáját alkalmazzák, máshol pedig kedvezőbb állásokat foglalnak el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán abszurdnak nevezte az ukrán béketervről szóló híreket, arról számolva be, hogy ebbe nem vonták be Oroszországot. Kifejtette, hogy a felek közötti tárgyalások kérdése jelenleg nem aktuális.

Zelenszkij tízpontos tervezete egyebek mellett az orosz csapatok kivonását, a harcok beszüntetését és az eredeti határok visszaállítását foglalja magában.

December elején a Republikánus Párt ellenállásán bukott el a washingtoni kongresszus felsőházában a Fehér Ház által javasolt, 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap jóváhagyása, amelynek több mint felét Ukrajna támogatására szánták.

Számos republikánus politikus szerint a csomagnak forrásokat kell biztosítania az illegális bevándorlás elleni szigorúbb fellépéshez. A demokrata párti vezetők jelezték, hogy hajlandók megszavazni, újból beterjesztik a költségvetési kiegészítést ezekkel a módosításokkal.

A történtek kudarcot jelentenek Joe Biden elnök számára, aki többször is az ukrajnai katonai támogatás gyors elfogadására szólította fel a törvényhozást, arra figyelmeztetve, hogy a késlekedés az oroszoknak kedvez a harctéren, ami újabb területek elfoglalására bátoríthatja a Kremlt.

Biden csaknem 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap elfogadását kezdeményezte, ennek több mint felét Ukrajna támogatására szánták, míg a maradék összeget Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és az amerikai határvédelem között osztották volna meg.

A kongresszus eddig összesen nagyjából 111 milliárd dollár támogatást szavazott meg Ukrajna részére, ami 67 milliárdos katonai, 27 milliárdos gazdasági, illetve tízmilliárdos humanitárius segítségnyújtást tartalmazott.

Az utóbbi hetek során lelassították bizonyos amerikai szállítmányok küldését, hogy addig is fenn tudják tartani az ellátást, amíg a törvényhozás meg nem szavazza a finanszírozás kiterjesztését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG