Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz dróntámadások délen, folytatódó harcok keleten


Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál
Ukrán katonák lövik az orosz állásokat Bahmutnál

Péntekre virradóra rakétákkal és pilóta nélküli repülőgépekkel támadták az inváziós erők az Ukrajna déli-középső részén fekvő Dnyipropetrovszki területet, miközben az ukrán hadsereg továbbra is tartja magát az intenzív ostrommal szemben a keleti országrészben.

Krivij Rih városára öt iráni gyártású drónt lőttek ki az éjszaka folyamán, de áldozatokról nincsenek hírek – közölte Szerhij Liszak kormányzó Telegramon, hozzáfűzve, hogy egy ilyen eszközt és több rakétát is leszedett a légvédelem.

Legalább öt emberrel, köztük három civil nővel végzett orosz légicsapás a donyecki Kosztyantinyivkában, miután több régióban is megszólaltak a légiszirénák. A városban egy humanitárius segítségnyújtási központot ért találat a hírek szerint Sz–300-as légvédelmi rakétával.

Az orosz haderő a katonák fokozódó kimerültsége ellenére folytatta a keleti offenzívát, az elmúlt 24 órában 79 támadást vertek vissza az ukrán egységek az immár nyolc hónapja ostromlott Bahmutnál és környékén.

A Donyecki terület más részein is voltak sikertelen előretörési kísérletek, elsősorban Limannál, Avdijivkánál, Marinkánál és Sahtarszknál, de harcok folynak a Zaporizzsjai és Herszoni területen is.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön aláhúzta, hogy Bahmut szünet nélküli ostroma meggyengítette a megszálló csapatokat, és ezt „nagyon hamarosan” ki fogják használni.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője azonban figyelmeztetett, hogy a városnál még mindig heves összecsapások dúlnak.

Az ukrán elnök a fegyverek, köztük nagyobb hatótávolságú rakéták és vadászrepülőgépek szállításának fokozására és felgyorsítására szólította fel friss videóüzenetében előző nap az EU-csúcs résztvevőit. Volodimir Zelenszkij leszögezte, hogy ennek késlekedése a háború elhúzódását eredményezheti.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij az EU-nak: a gyors fegyverszállítás rövidítheti csak le a háborút

„Az idő kulcsfontosságú. Nem pusztán a hónapok és a hetek, hanem a napok is. Minél előbb lépünk fel közösen, annál több életet menthetünk meg” – fogalmazott.

„Ha Európa hezitál, a gonosznak ideje lehet erői újraszervezésére és arra, hogy felkészüljön egy éveken át tartó háborúra” – tette hozzá.

Ugyanakkor üdvözölte azt az EU-s kezdeményezést, amelynek keretében egymillió tüzérségi lövedéket fognak küldeni Ukrajnának a következő tizenkét hónap során.

„Ez a Szputnyik hazatér” – Több száz adományozott biciklit juttattak el Ukrajnába az önkéntese
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:14 0:00

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletén kiemelte, hogy az esetleges újabb szankciós csomagokkal főleg a korábban elrendelt korlátozások kijátszását próbálnák ellehetetleníteni, valamint bejelentette, hogy az Európai Unió együtt fog működni más szervezetekkel az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek megtalálásában, és fel fognak lépni hazajuttatásuk érdekében.

„A gyermekek deportálása történelmünk legsötétebb időire emlékeztet. Ez háborús bűncselekmény” – hangsúlyozta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság előző héten elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen háborús bűncselekmények miatt, mert az orosz elnök a gyanú szerint felelős az ukrajnai gyermekrablásokért.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese egy friss interjúban elképzelhetőnek nevezte, hogy a hadseregnek el kell foglalnia Kijevet vagy Lvivet az általa fertőzésnek nevezett ukrán állam megsemmisítése érdekében.

Leszögezte, hogy bár Oroszország nem akar közvetlen háborút a NATO-val, az annektált Krím félsziget felszabadítására irányuló műveletek zöld lámpát adnának Moszkvának arra, hogy „abszolút bármilyen fegyvert” bevessen megtorlásként, olyanokat is, amelyek „a nukleáris elrettentés alapvető doktrínáját biztosítják”.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG