Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz hadgyakorlatot indítanak Ukrajna közelében


A Fekete-tengeri Flotta orosz cirkálója a Moszkva hadgyakorlaton
A Fekete-tengeri Flotta orosz cirkálója a Moszkva hadgyakorlaton

Az orosz védelmi minisztérium új stratégiai katonai manővereket jelentett be február 19-re, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök felügyel. Az Ukrajna közelében tervezett újabb hadgyakorlaton ballisztikus rakétákat is felvonultatnak.

„Február 19-én az Orosz Föderáció fegyveres erőinek legfőbb parancsnoka, Vlagyimir Putyin vezetésével a stratégiai elszigetelés erőinek tervezett hadgyakorlatát tartják, amelynek során ballisztikus és cirkálórakétákat indítanak” – közölte az orosz hadügyminisztérium február 18-án. A közlemény szerint a gyakorlaton részt vesznek az orosz légierő csapatai és felszerelései a Déli Katonai Körzetből, valamint az északi és a Fekete-tengeri Flotta rakétaegységei.

Interkontinentális rakétát is tesztelnek

Az állami TASZSZ hírügynökség szerint a gyakorlatok során az Északi Flotta egyik stratégiai rakétákat szállító tengeralattjárója interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) lő ki az oroszországi Távol-Keleten, Kamcsatkán lévő Kura gyakorlótér felé, míg a Csendes-óceáni Flotta egyik nukleáris meghajtású tengeralattjárója ICBM-et indít az észak-oroszországi Csizha lőtéren lévő célpontra.

Ezenkívül a Stratégiai Rakétahadsereg a gyakorlatok során egy ICBM-et tesztel, míg a légierő nagy hatótávolságú repülőgépei cirkálórakétákat lőnek ki.

Lukasenka Moszkvában tárgyal

A nyilatkozat után néhány órával érkezett Moszkvába Aljakszandr Lukasenka belarusz diktátor, hogy tárgyalásokat folytasson Putyinnal az orosz csapatok Fehéroroszországból való kivonásáról, miután a folyamatban lévő közös hadgyakorlatok február 20-án véget érnek.

Mivel Belarusz a NATO keleti szárnyával és Ukrajnával is határos, a mintegy harmincezer orosz katona részvételével zajló gyakorlatok Nyugaton aggodalmat keltettek a Kreml valódi szándékait illetően. Az amerikai hírszerzés becslései szerint mintegy 130.000 katonát és katonai felszerelést gyűjtött össze az ukrán határhoz közeli területeken. Oroszország mindeközben végig tagadja, hogy Ukrajna megtámadását tervezi.

XS
SM
MD
LG