Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz jachtokat foglaltak le Európában


A Dilbar, a világ negyedik leghosszabb jachtja, Aliser Uszmanov orosz oligarcha tulajdona Monacóban 2017. április 20-án
A Dilbar, a világ negyedik leghosszabb jachtja, Aliser Uszmanov orosz oligarcha tulajdona Monacóban 2017. április 20-án

Az Oroszországgal szembeni szankciók miatt jelenleg tizennégy jacht nem hagyhatja el Hollandiát, közölte a kormány. Korábban bírálták őket, mert más európai országokhoz képest vonakodva teljesítették a szankciókat.

A holland külügyminisztérium a parlamentnek küldött levelében tájékoztatta a törvényhozókat újabb orosz jachtok lefoglalásáról, miután a parlamentben többen kifogásolták, hogy Hollandia elmaradt más európai országok mögött a végrehajtás és a lefoglalások terén.

Nem kapják meg a háború előtt rendelt hajókat

A jachtgyártás jelentős iparág Hollandiában, a kereskedelmi kamara nyilvántartása szerint a Heesen, a Feadship, a Damen Shipyards és az Oceanco hajógyár 2020-ban együttesen mintegy 1,5 milliárd eurós (1,66 milliárd dollár) forgalmat bonyolítottak le. Márciusban a Heesen Yachts felügyelőbizottságának két orosz tagja lemondott. A Heesen tulajdonosa a ciprusi Morcell Ltd., a Lukoil milliárdos elnökének, Vagit Alekperovnak befektetési eszköze, aki nem szerepel a szankciós listákon.

Az április 6-án kelt levélben az áll, hogy bár egyetlen szuperjacht sem horgonyoz holland területeken, köztük olyan karibi szigeteken, mint St. Maarten, az orosz tulajdonosok számára épülő tizenkét jachtot „a jelenlegi exportintézkedések miatt jelenleg nem lehet leszállítani”, és vizsgálják tulajdonosi struktúrájukat.

A levélben említett két másik jacht, amely nem hagyhatja el Hollandiát, karbantartás miatt horgonyzott le az országban. „Az egyik ilyen jacht esetében vizsgálják a kapcsolatot egy, az európai szankciós listákon szereplő személlyel” – áll a levélben.

Új pénzügyi szankciók

A levélben a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos új szankciók is szerepelnek. A holland kormány 516 millió euró értékű vagyontárgyat és 155 millió euró értékű tranzakciót zárolt, ami némileg több mint a múlt héten.

A kormány becslései szerint 27 milliárd eurónyi orosz vagyon található a hollandiai bejegyzésű vállalatok mérlegében, amelyből mintegy húszmilliárd eurónyi összeget olyan fedőcégek birtokolnak, amelyek alig vannak jelen az országban.

XS
SM
MD
LG