Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapások Kelet-Ukrajnában, Vuhledarért folyik a harc


Tombolnak a lángok Vuhledarban, füst gomolyog a város felett 2023. január 26-án
Tombolnak a lángok Vuhledarban, füst gomolyog a város felett 2023. január 26-án

Az orosz csapatok újabb légicsapáshullámot zúdítottak ukrán harcállásokra és településekre – közölte az ukrán katonaság január 31-én. Az ország keleti részén folytatódtak a heves harcok, Volodimir Zelenszkij elnök szerint a helyzet továbbra is nagyon nehéz.

A Donyecki területen fekvő Vuhledar lett a Kelet-Ukrajnáért folyó harc legújabb gócpontja.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara három orosz légicsapásról és négy rakétatámadásról számolt be, valamint több mint hatvan olyan lövedékről, amelyet rakétarendszerekről indítottak ukrán települések ellen.

„Az ellenség folytatja a támadásokat Liman és Bahmut irányában, közben súlyos veszteségeket szenved el – áll a vezérkar reggeli jelentésében. – Sikertelen támadó akciókat hajtott végre Avdijivka és Novopavlijivka irányban. Kupjanszk és Zaporizzsja irányában küzd pozíciói megvédéséért” – fogalmaz a közlemény.

Ellenőrizhetetlen és egymásnak ellentmondó hírek

Az ukrán hadsereg visszautasította a Donyecki terület orosz ellenőrzés alatt álló részeinek közigazgatását irányító Gyenyisz Pusilin állítását, miszerint az oroszok előretörtek Vuhledar közelében.

„Nem veszítettük el az állásainkat” – mondta Jevhen Jerin, a területért felelős ukrán katonai szóvivő.

Sem az orosz, sem az ukrán állítások nem ellenőrizhetők független forrásból.

Egy orosz tisztviselő közölte, hogy Moszkva újabb csapatokat és felszereléseket szállított az ukrán határon fekvő Kurszki területre a határ és a biztonság védelmére.

Roman Sztarovojt területi kormányzó a helyi közigazgatás ülésén azt mondta, hogy Kurszkban már felállítottak egy testületet a fegyveres erők, a határőrség és a rendvédelmi szervek tagjaiból.

A helyi hatóságok azt állítják, hogy a területet az ukránok ágyúzzák, amióta Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát.

Ehhez kapcsolódóan: Jutalmat ajánl egy orosz cég azoknak, akik megsemmisítik a nyugati tankokat Ukrajnában

Párizsban tárgyal az ukrán védelmi miniszter

Ukrajna arra kérte nyugati szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel az elmúlt hetekben ígért nehézfegyver-szállításokat, miközben megpróbálja tartani az állásait azokon a keleti területeken, ahol Oroszország elsöprő erőt halmoz fel.

Volodimir Zelenszkij elnök nagyon nehéznek nevezte a helyzetet, az orosz erők „folyamatosan próbálják áttörni a védelmünket” – mondta.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter január 31-én Párizsba érkezik, ahol a tervek szerint találkozik Emmanuel Macron elnökkel. Ukrajna szövetségesei még nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogy biztosítsanak-e vadászgépeket az Oroszország elleni védekezéshez, miután Joe Biden amerikai elnök kizárta, hogy F–16-osokat adjon Ukrajnának.

Biden január 30-án közölte, hogy az Egyesült Államok nem küld F–16-os vadászgépeket Ukrajnába annak ellenére sem, hogy Macron azt mondta: Franciaország bizonyos feltételek teljesülése esetén nem zárja ki a lehetőséget.

Biden nemmel válaszolt, amikor a Fehér Házban újságírók megkérdezték tőle, hogy támogatja-e repülőgépek küldését. Ez az ukrán vezetők legújabb kérése, miután múlt héten ígéretet kaptak arra, hogy Németország, az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek harckocsikat küldenek.

Az Egyesült Királyságban a kiképzésre váró ukrán katonák

Franciaország és Ausztrália egy párizsi miniszteri találkozó után január 30-án bejelentette, hogy megállapodott 155 mm-es tüzérségi lövedékek közös gyártásáról Ukrajnának.

Az Egyesült Államok és Németország múlt héten megegyezett abban, hogy Abrams és Leopard 2 harckocsikat küldenek Ukrajnába, míg az Egyesült Királyság már korábban közölte, hogy 14 darab Challenger 2 harckocsit szállít. Németország hozzájárult ahhoz, hogy más országok, például Norvégia és Lengyelország Ukrajnába küldjék német gyártmányú Leopard 2 tankjaikat.

Lengyelország közölte, hogy a már megígért 14 Leopard 2 harckocsikon kívül további hatvan tankot biztosít Ukrajnának.

A brit védelmi minisztérium január 29-én arról számolt be, hogy az ukrán katonák már Nagy-Britanniában vannak, hogy kiképezzék őket a fejlett fegyverzetek használatára, jóllehet az ígért felszerelések átadása még hónapokig nem várható.

„Oroszország azt akarja, hogy a háború elhúzódjon, és kimerítse az erőinket – mondta Zelenszkij. – Tehát az időt fegyverré kell változtatnunk.”

Oroszországnak sokkal több a tankja, mint Ukrajnának, de túlnyomó többségük szovjet modell.

Kész tanúskodni a háborús bűnökről egy orosz dezertőr
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:58 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG