Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légicsapások Ukrajnában, a Krím egy részén leállt a vasúti forgalom


Az Ukrán Légvédelmi Erők által lelőtt orosz cirkálórakéta egy családi ház udvarán a Kijevi területen 2023. május 18-án
Az Ukrán Légvédelmi Erők által lelőtt orosz cirkálórakéta egy családi ház udvarán a Kijevi területen 2023. május 18-án

Oroszország éjjel több rakéta- és dróncsapást mért Kijevre és más ukrán városokra – közölték tisztviselők május 18-án, hozzátéve, hogy a főváros légvédelmének sikerült leszednie az összes lövedéket. A hónap eleje óta ez volt a kilencedik légitámadás Kijev ellen.

A Fekete-tenger déli részén, Odessza kikötővárosban egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült egy ipari létesítmény elleni rakétatámadásban május 17-én.

„Erőteljes rakétatámadást hajtottak végre Odessza ellen az esti órákban. A rakéták többségét a tenger felett lőtték le. Sajnos vannak áldozatok” – közölte Natalija Humenyuk, a Déli Védelmi Erők Egyesített Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője május 18-án reggel.

Ami Kijevet illeti, az oroszok az éjszaka folyamán újabb támadást hajtottak végre ellene drónokkal és rakétákkal, de az összes lövedéket megsemmisítette az ukrán légvédelem – közölték ukrán tisztviselők május 18-án.

„Az első információk szerint Kijev légterében minden ellenséges célpontot észleltek és megsemmisítettek” – mondta Szerhij Popko, a főváros katonai közigazgatásának vezetője. Popko arról számolt be, hogy a Kaszpi-tenger térségéből indított orosz stratégiai bombázók cirkálórakétákat lőttek ki Ukrajnára.

Ehhez kapcsolódóan: Le kell kerülnie az OTP-nek az ukrán listáról ahhoz, hogy a magyar kormány ne blokkolja az újabb szankciós csomagot

Felderítődrónokat is küldtek Kijev fölé. Vitalij Klicsko polgármester azt mondta, hogy áldozatokról nem érkezett jelentés. Háromórás légiriadót rendeltek el az ukrán fővárosban az éjszaka folyamán.

A harctéren nem csillapodtak a kelet-ukrajnai Bahmutért folyó harcok – jelentette az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara május 18-án.

„Az ellenség a legnagyobb erőfeszítéseket a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka arcvonalra összpontosítja Donyeckben – 36 orosz támadást vertek vissza az ukrán védők” – közölte a vezérkar, hozzátéve, hogy Bahmut és Marjinka áll továbbra is a harcok epicentrumában.

Az orosz erők az elmúlt 24 órában 42 légi- és rakétacsapást is indítottak Bahmut és a dél-ukrajnai Herszoni terület ellen – jelentette a hadsereg.

Krími vasúti gondok és meghosszabbított gabonaegyezmény

Ukrajna oroszok által 2014-ben törvénytelenül annektált krími térségében leállt a vasúti forgalom Szimferopol és Szevasztopol között – közölte egy Moszkva által odahelyezett tisztségviselő május 18-án. Korábban robbanásról számolt be a Baza Telegram-csatorna egy helyi vasútvonalon.

Röviddel a legfrissebb orosz támadások előtt megállapodás született annak az egyezménynek a meghosszabbításáról, amely lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a fekete-tengeri kikötőkön keresztül.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezés két hónapos meghosszabbítását Recep Tayyip Erdoğan török elnök május 17-én jelentette be, egy nappal a megállapodás lejárta előtt.

„Országunk erőfeszítéseivel, orosz barátaink támogatásával, ukrán barátaink közreműködésével az a döntés született, hogy további két hónappal meghosszabbítják a fekete-tengeri gabonaszerződést” – mondta Erdoğan.

Oroszország beleegyezett abba, hogy nem akadályozza meg a hajók kifutását két ukrán kikötőből – mondta Erdoğan, kifejezve reményét, hogy az egyezség „minden fél számára előnyös lesz”.

Erdoğan bejelentését megelőzően Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a paktumból, amiért akadályokba ütközött a gabona- és műtrágyaexportja.

XS
SM
MD
LG