Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz légitámadások a román határ közelében


Orosz légicsapás helyszíne Odesszában 2023. július 21-én
Orosz légicsapás helyszíne Odesszában 2023. július 21-én

Éjjel ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta Oroszország a kikötői infrastruktúrát a dél-ukrajnai Odesszában, itt és máshol is jelentős károk keletkeztek több gabonalétesítményben.

Oroszország nemrég kiszállt a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodásból, és azóta nagy erőkkel bombázza a kikötőket Ukrajnában, ráadásul mind a tengeri, mind az alternatív útvonalat kínáló folyami kikötőket.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy az ukrán–román határ közelében lévő Duna-parti területek is célkeresztbe kerültek szerdára virradóra, további részleteket viszont egyelőre nem tudni. Jelenleg itt három kikötő üzemel.

„Az ellenség célja nyilvánvalóan a kikötői létesítmények és a régióbeli ipari infrastruktúra elpusztítása” – írta Facebookon az ukrán hadsereg déli parancsnoksága.

A tájékoztatás szerint a légvédelem huszonhárom drónt semmisített meg az éjszaka folyamán Ukrajna-szerte, a legtöbbet Odesszánál.

Kijevet tíz, iráni gyártású drónnal vették célba, de ezek mindegyikét sikerült leszedni – közölte Szerhij Popko, a körzet katonai közigazgatásának vezetője.

Hozzátette, hogy számos nagy robbanást lehetett hallani éjjel, és a repülőgépek lezuhanó roncsai miatt károk keletkeztek egy épületben.

„Az orosz terroristák ismét csak kikötőket, gabonalétesítményeket vettek célba, ezáltal pedig a globális élelmezésbiztonságot is. A világnak választ kell adnia erre” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök megerősítette, hogy egyes drónokat nem sikerült lelőniük, ezek a déli országrészben végezték a legnagyobb pusztítást, illetve tudatta, hogy Herszonban városban a megszállók egy kórházat ágyúztak. Egy orvos életét vesztette, öt másik egészségügyi dolgozó megsebesült. Arra nem tért ki, hogy ez kedden vagy szerdán történt-e.

Az államfői hivatal friss jelentése szerint egy 91 éves nő áldozatául esett a tüzérségi támadásoknak egy Harkivi területen lévő településen.

Eközben Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó négy sebesültről számolt be, Szerhij Liszak, a Zaporizzsjai terület első embere pedig közölte, hogy több találat is érte Nikopol környékét, amely szemben van az ország legnagyobb atomerőművével a Dnyeper folyó másik partján.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG