Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz oligarchákat sújtanak szankciókkal


Tüntetés az orosz főkonzulátus előtt New Yorkban 2021. március 4-én
Tüntetés az orosz főkonzulátus előtt New Yorkban 2021. március 4-én

Az Európai Unió beleegyezett abba, hogy kiterjessze az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók harmadik körét a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló oligarchákra és tisztviselőkre, akiket Ukrajna provokálatlan lerohanása miatt célzott meg.

Az EU Tanácsának francia elnöksége március 9-én Twitteren közölte, hogy az újonnan bevezetett szankciók „az Ukrajna elleni orosz agresszióban érintett orosz vezetőkre és oligarchákra, valamint családtagjaikra” vonatkoznak majd.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók harmadik fordulója – a február 24-én kezdődött invázió óta elfogadott legnagyobb uniós csomag – magában foglalja az orosz központi bank a blokkban lévő eszközeinek befagyasztását és a Kreml médiájának betiltását az Európai Unióban.

A kriptovalutákat is érinti

A francia elnökség szerint a március 9-én jóváhagyott új szankciók a tengeri ágazatot is célba veszik, és az intézkedések célja, hogy három belarusz bankot kizárjanak a SWIFT pénzügyi fizetési üzenetküldő rendszerből, továbbá tisztázzák a kriptovaluták kérdését, és teljes listát adnak azokról a technológiákról és árukról, amelyeket nem lehet értékesíteni Oroszország és a blokk között.

Nem részletezte, hogy mely fehéroroszországi bankok azok, amelyek segítették Moszkvát az invázióban, illetve mely technológiák és áruk szerepelnek a szankciókban. „Ezeket a szankciókat a tanács írásbeli eljárás keretében hivatalosan elfogadja, hogy mielőbb közzétegye az Európai Unió Hivatalos Lapjában” – áll a közleményben.

Az EU mostanra 680 személyt és 53 szervezetet szankcionált azóta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, elismerte a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck régió függetlenségét, és februárban megszállta az országot.

XS
SM
MD
LG