Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A II. világháború óta nem tapasztalt menekültválság, nem látni az ukrajnai háború végét


Háborúellenes tüntetés Oroszország máltai nagykövetsége előtt 2022. március 8-án
Háborúellenes tüntetés Oroszország máltai nagykövetsége előtt 2022. március 8-án

Kétmillió ember menekült el eddig Ukrajnából, közülük mintegy 180 ezer érkezhetett Magyarországra. Az ukrajnai harcok már Kijev külvárosánál tartanak, az elfoglalt Herszonban pedig fogytán az élelmiszer. Meg kell szoknunk a 390-es eurót, az infláció tizenöt éve nem volt ilyen magas Magyarországon, mint most.

Nem látni az ukrajnai háború végét

Két hete támadta meg az orosz hadsereg Ukrajnát, a háború azóta is tart, és már a fővárosnál van a front. A Szabad Európa birtokába került egy felvétel, amelyen állítólag orosz rakéta-sorozatvetők láthatók, miközben Kijev környékét lövik.

Az orosz hadsereg által elfoglalt Herszonban fogytán az élelmiszer, a háromszázezer fős városban bármikor humanitárius válság alakulhat ki, mert nem érkeznek élelmiszer-szállítmányok – mondta egy helyi lakos a Szabad Európa orosz nyelvű szerkesztőségének. Kimenekítésre várnak Mariupol lakói, romokban hever Harkiv és Szumi az orosz bombázás után.

„Csak a tartalékaink vannak” – Az orosz hadsereg által elfoglalt Herszonban fogytán az élelmiszer
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:57 0:00

A háború a II. világháború óta a világ leggyorsabban növekvő menekültválságát indította el. Az elmúlt két hétben már kétmillió ember menekült el Ukrajnából, közülük 179 ezren érkeztek Magyarországra. Ennek ellenére Debrecenben egyelőre nem látni jelét annak, hogy újranyitnák a 2015-ben bezárt menekülttábort – derül ki a helyszínen járó kollégánk írásából.

Egyre több, Kárpátaljáról Magyarországra menekülő roma térne vissza Ukrajnába – erről számoltak be lapunknak civil szervezetek. Helyszíni riportunkból kiderül: a fő gond az, hogy a romák többségének nincs útlevele, sokan anyakönyvi kivonattal érkeztek Magyarországra, azonban ezzel nem tudnak visszamenni Ukrajnába. Sokan a gyerekeikkel jöttek, a férfiakat elvitték katonának. Záhonyban a civilek és az önkormányzat próbál segíteni.

Eközben egyre több a szankció Oroszország ellen. Az Egyesült Államok teljesen betiltja az orosz olaj-, gáz- és szénimportot. „Nem veszünk részt Vlagyimir Putyin háborújának fenntartásában” – mondta le Joe Biden a szankció bejelentésekor. Az amerikai elnök azt mondta, tudja, hogy ez áremelkedéshez vezet de a „szabadság védelmének meg kell fizetni az árát”. Felfüggeszti oroszországi működését a McDonald’s, a Coca-Cola és a Starbucks is.

Magyarországon eközben megrohanták a patikákat, hiánycikk lett az országban a jódtabletta – pedig atomkatasztrófa esetén a patikai jódtabletta nem ér semmit.

Nem kell megszokni a 400 forintos eurót

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy 400 forint lesz az euró, az Ukrajnában zajló háború miatt azonban hozzá kell szokni a 390 forint körüli árfolyamhoz. A jegybank kedden kissé szigorított, a gyengébb forintárfolyam azonban tovább növeli az inflációt.

A KSH szerdai jelentése szerint februárban 8,3 százalékos volt az infláció. Utoljára 2007 augusztusában volt ekkora drágulás. A februári számokban még nem látszik a háború hatása, és a 390-es euró sem.

NER-es számlagyár MSZP-s nevekkel

2021 augusztusában a HVG írt először annak a számlagyárnak az esetéről, amely a BKV és a Jászai Gellért birtokában lévő 4iG körül épült ki. Az ügyet akkor kapta fel a sajtó, amikor a számlagyáras cég vezetője, Fuzik Zsolt vallomásában arról kezdett beszélni, hogy vesztegetési pénzt adott át három MSZP-s politikusnak: Tóth Csaba, Horváth Csaba és Molnár Zsolt neve került elő.

A számlagyáras ügy részleteit és a kormányközeli cégek érintettségét most a Telex és a 444 járta körbe részletesen.

Leállt az oltási program, de járvány még van

54 áldozata volt a koronavírus-járványnak az elmúlt 24 órában, de csökken a kórházban ápoltak száma. Az oltási program jó ideje alig működik az oltatlanoknál, tegnap 183 ember kapta meg az első oltását. Nagyjából 3,4 millió ember nem kapott még egyetlen oltást sem Magyarországon.

Elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája

Videós történetek a nagyvilágból – elindult a Szabad Európa YouTube-csatornája, amelyen magyarországi riportok mellett több mint húsz országból mutatunk meg személyes történeteket nemzetközi kollégáink segítségével. Iratkozzon fel ezen a linken!

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG